Linkovi

Bela kuća poziva na socijalnu distancu za vreme Uskrsa


Misa u katoličkoj crkvi u Ankeniju u Ajovi snima se i strimuje za vernike.

Dok vernici u SAD proslavljaju Uskrs i Pesah, krizna grupa Bele kuće za koronavirus poziva verske zajednice da se pridržavaju smernica o socijalnom distanciranju.

Potpredsednik Majk Pens ove nedelje je najavio da će, iz svoje dnevne sobe, na Uskrs prisustvovati virtuelnoj službi svoje crkve u Indijani. Pozvao je verske zajednice da prate preporuke Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Pens je rekao da će, ako Amerikanci budu sledili te preporuke, brže doći dan kada će "koronavirus biti deo prošlosti i kada ćemo moći da ponovo otvorimo zemlju."

"Drajv-tru" molitva - vernici se mole iz svojih automobila uz blagoslov Stiva Bunoa, pastora katoličke crkve Svete Rite u mestu Harhan u Luizijani. (Foto: AP)
"Drajv-tru" molitva - vernici se mole iz svojih automobila uz blagoslov Stiva Bunoa, pastora katoličke crkve Svete Rite u mestu Harhan u Luizijani. (Foto: AP)

Dok se verske zajednice širom Sjedinjenih Država prilagođavaju novoj realnosti pod Kovidom-19, bilo da je reč o katolicima koji imaju mogućnost da se ispovede iz svojih automobila, pored crkve, ili jevrejskim porodicama koje su virtuelno provele Seder veče zajedno, postoje drastične razlike između američkih država u smernicama za održavanje verskih službi tokom epidemije.

Pozivajući se na političku osetljivost i zaštitu verskih sloboda, od 39 država koje su uvele naređenje o ostanku kod kuće, 12 dozvoljava određeno izuzeće za verske službe i skupove.

Na primer, Nju Meksiko i Florida smatraju prisustvo službama u samim crkvama "aktivnošću od osnovnog značaja" i ne uključuju skupove u crkvama, sinagogama i džamijama u definiciju zabranjenih "masovnih okupljanja."

Čak i u državama gde crkve moraju da budu zatvorene za vreme pandemije, postoje kršenja zabrane. Jedna crkva u Luizijani (Life Tabernacle) držala je prošlog vikenda službu na Palminu nedelju, prekršivši državne smernice o ostanku kod kuće.

"Sve je u redu", izjavio je pastor Toni Spel. "Radije bi došli u crkvu na službu, kao slobodni ljudi, nego da žive kao zatvorenici u svojim kućama". Vernik Tim Hempton kaže da je odlazak u crkvu za njega neophodnost. "Gladan sam, duhovno. Ne plašim se virusa. Kada dođe moje vreme, došlo je. Život teče dalje", kaže Hemtpon.

Verski stavovi Amerikanaca

Iako neki od američkih verskih lidera i dalje drže službe direktno sa vernicima, nedavna studija verskih stavova koju je sproveo institut Amerikan Enterprajz pokazuje da većina Amerikanaca, uključujući većinu religioznih Amerikanaca, misli da crkve ne treba da budu izuzete iz vladinog obaveznog zatvaranja preduzeća i javnih mesta.

Upozorenje da se drži odstojanje u Njujorku (Foto: AP)
Upozorenje da se drži odstojanje u Njujorku (Foto: AP)

Manje od četvrtine Amerikanaca (23%) veruje da crkvama treba da bude omogućeno da drže službe, čak i ako je vlada zabranila druga velika okupljanja. Više od tri četvrtine (76%) javnosti smatra da one ne treba da budu izuzete.

Postoje podele između politčkih konzervativaca i liberala, ističe Danijel Koks, istraživač instituta Amerikan Enterprajz, koji je radio na studiji.

“Konzervativci i republikanci su više skloni da kažu da crkve treba da budu izuzetak i ostanu otvorene, dok će velika većina demokrata i liberala, više od 9 od 10, reći da to ne treba da bude slučaj."

Predsednik Tramp u velikoj meri se držao podalje od debate o verskim skupovima u vreme epidemije koronavirusa. Nedavno, kada je upitan koji je njegov stav o socijalnom distanciranju na verskim mestima, Tramp je odgovorio: "moje najveće razočarenje je što ljudi ne mogu da idu u crkve u vreme velike potrebe."

Tramp je rekao da razmišlja da podrži ideju o verskim službama na otvorenom, uz mere društvenog distanciranja, na dan Uskrsa, ali su mu zdravstveni stručnjaci rekli da bi to bilo suviše rizično.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG