Linkovi

Tramp retvitovao, pa obrisao status sa imenom navodnog uzbunjivača


Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima ispred Bele kuće (arhivski snimak)
Predsednik Donald Tramp razgovara sa novinarima ispred Bele kuće (arhivski snimak)

Predsednik Donald Tramp je retvitovao, pa zatim obrisao status koji, navodno, sadrži ime anonimnog uzbunjivača čija je žalba dovela do procesa Trampovog opoziva u Predstavnčkom domu američkog Kongresa.

Nešto pre ponoći u petak, Tramp je retvitovao poruku korisnice Tvitera @Surfermom77, navodno žene koja se zove Sofija i živi u Kaliforniji. Njen nalog, međutim, sadrži i neke naznake automatizacije, uključujući neuobičajeno visok nivo aktivnosti i licenciranih fotografija skinutih sa interneta.

Do subote ujutru, retvitovani status je skinut sa Trampovog Tvitera, iako još može da se nađe na druge načine, između ostalog na vebsajtu koji arhivira svaki predsednikov tvit.

Dok je Tramp više puta podržavao inicijative da se otkrije identitet uzbunjivača, status koji je retvitovao je prvi put da je direktno poslao navodno ime uzbunjivača svojih 68 miliona pratilaca. Otkrivanje identiteta uzbunjivača, koji radi kao obaveštajac, moglo bi da bude kršenje federalnih zakona o zaštiti uzbunjivača koje, tradicionalno, podržavaju obe američke partije.

Anonimni uzbunjivač u avgustu je podneo žalbu o jednom od Trampovih telefonskih razgovora sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim. Ta žalba je navela demokrate u Predstavničkom domu da pokrenu istragu koja je završena Trampovim opozivom u donjem domu Kongresa. Pitanje sada odlazi pred Senat, gde se očekuje da će republikanska većina osloboditi predsednika optužbi.

XS
SM
MD
LG