Linkovi

Velike promene na početku Trampovog mandata


Predsednik Donald Tramp potpisuje uredbu o smanjenju poslovnih regulativa, 30. januar 2017
Predsednik Donald Tramp potpisuje uredbu o smanjenju poslovnih regulativa, 30. januar 2017

Predsjednik Donald Tramp je od inauguracije 20. januara počeo brzo da ostvaruje svoju agendu promjena. Potpisao je nekoliko uredbi o realizaciji ključnih prioriteta u unutrašnjoj politici, ali bi potezi u pogledu imigracije i insistiranje na istrazi navodne izborne krađe na predsjedničkim izborima mogli značajno da poremete prve dane njegovog mandata.

Prvi dani predsjedničkog mandata Donalda Trampa protekli su u vrtlogu brojnih uredbi - o trgovini, smanjenju federalnih i pooštravanju imigracionih propisa, što se pokazalo kao najkontroverzniji potez.

Trampova zabrana imigracije iz sedam većinski muslimanskih zemalja oštro je osuđena u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu, i dovela je do haosa na američkim aerodromima i protesta na ulicama. Demokrate, među kojima i lider manjine u Senatu Čak Šumer, brzo su odbacile uredbu.

“Primjena uredbe dovela je do haosa i konfuzije u zemlji i samo će ohrabriti i inspirisati one širom svijeta koji žele da nam naude.”

Protest protiv Trampovih uredbi ispred Bijele kuće
Protest protiv Trampovih uredbi ispred Bijele kuće

Tramp ističe da je cilj brojnih uredbi ispunjavanje obećanja koja je dao tokom predizborne kampanje.

“Ovdje smo zato što su se desetine miliona Amerikanaca uzdale u nas da prenesemo vlast iz Vašingtona i vratimo je narodu.”

Međutim, na tom putu ima i izazova – poput Trampove sklonosti da izdaje saopštenja putem Tvitera, te njegova opsjednutost brojem ljudi koji su prisustvovali inauguraciji.

“Vidjećemo neke nekonvencionalne aktivnosti kao što su tvitovi i slične stvari i jednostavno ćemo morati da se na to naviknemo”, saopštio je predsjedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan.

Novi predsjednik takođe je zatražio istragu moguće izborne krađe zasnovanu na njegovoj tvrdnji, za koju nije iznio dokaze, da je osvojio manji broj glasova zato što su milioni ilegalnih imigranata glasali za Hilari Klinton. Time se odvraća pažnja sa stvarnih pitanja što bi moglo da bude prepreka za primjenu Trampove agende, smatra analitičar Džon Fortije.

Kada je riječ o velikim stvarima, kao što su Obamaker, poreske olakšice, granična bezbjednost i izgradnja zida koje Tramp i dalje naglašava, to su pitanja u pogledu kojih će pokušati da reaguju relativno brzo i iskoriste republikansku većinu, prije nego što počne da se gubi zamah prisutan tokom ranih dana administracije.”

Drugi eksperti ističu da bi Tramp trebalo da razmotri širenje podrške van svojih glavnih pristalica.

“Hilari Klinton je osvojila 2.8 ili 2.9 miliona glasova više. To ne znači da njegov predsjednički mandate nije legitiman. Jeste. Međutim, to vam govori da Trampu predstoji mnogo posla da ubijedi američku javnost da zastupa i odražava principe za koje se zalaže većina”, kaže Džon Hjudak iz Instituta Brukings.

Međutim, američki lider je za sada odlučan da ispuni predizborna obećanja koja je dao svojim pristalicama, bez obzira na žestinu političkih reakcija.

XS
SM
MD
LG