Linkovi

Kontroverza oko nove imigracione uredbe


Američki predsednik Donald Tramp potpisuje uredbu o imigraciji
Američki predsednik Donald Tramp potpisuje uredbu o imigraciji

Kontroverza oko uredbe pod nazivom "Zaštita nacije od ulaska stranih terorista u Sjedinjene Države", koju je krajem prošle nedelje potpisao predsednik Donald Tramp, a kojom se privremeno zabranjuje ulazak državljanima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja u Sjedinjene Države, izaziva burne reakcije kako pojedinaca i grupa tako i država.

Bela kuća brani taj potez uz obrazloženje da se radi o zaštiti i bezbednosti zemlje, uz manje neprijatnosti za putnike koji dolaze iz naznačenih muslimanskih zemalja. Medjutim, kritičari tvrde da zabrana neće zaustaviti teroriste i da će imati neželjene posledice.

Za Farhana Anšura, koji je rodom iz Somalije, a živi u Minesoti, bilo je ogromno olakšanje kada su njegovoj deci i ženi, pole višečasovnog zadržavanja na aerodromu u američkoj prestonici dopustili da napuste aerodromsku zgradu i da mu se pridruže.

"Konačno smo svi zajedno. Presrećan sam."

Privremena, tromesečna zabrana ulaska u Sjedinjene države odnosi se na državljane Iraka, Sirije, Irana, Sudana, Libije, Somalije i Jemena. Onima koji poseduju pasoše tih zemalja od petka uveče, kada je predsednik Tramp potpisao zabranu nije bilo dozvoljeno da se ukrcaju na letove za Sjedinjene Države, a onima koji su u međuvremenu sleteli na terirtoriju Amerike privremeno je odbijena dozvola ulaska u zemlju.

Bela kuća je izrazila žaljenje za, kako je navedeno, tu privremenu neprijatnost. Međutim zabrana će imati mnogo veće posledice, kaže bivša somalijska predsednička kandidatkinja Fadumo Dajib.

"Trebalo je da učestvujem u panel diskusiji Poslovne škole Harvard i Kenedijeve škole za javnu politiku i javnu upravu pri Univerzitetu Harvard, ali zbog zabrane nisam u mogućnosti da putujem."

Fadumo Dajib koja ima dvojno državljanstvo, Somalije I Finske , kaže da je zabrinuta za sudbinu somalijskih izbeglica u Keniji koje su trebalo da budu preseljene u Sjedinjene Države.

"I da im se ta mogućnost uskrati samo zato što su muslimani, ili zato što su rođeni u zemlji koju nisu oni izabrali."

Lena Masri iz Organizacije američkih muslimana kaže da će oni pokušati sudski da obore tu odluku .

"Ova tužba je veliki izazov za američki Ustav. Podneta je u ime 20 muslimana, kako američkih državljana tako i onih koji nisu državljani, ali imaju legalna dokumenta za boravak u Sjedinjenim Državama."

Švedska glumica iranskog porekla Bahar Pars, koja ima jednu od glavnih uloga u filmu “Čovek zvani Ove”, koji je nominovan za Oskara, strahuje da možda neće moći da prisustvuje ovogodišnjoj ceremoniji dodele prestižnih filmskih nagrada.

Ni britanska kompozitorka iranskog porekla, Suzan Lolavar možda neće moći da prisustvuje premijeri njene opera u aprilu u Pitsburgu.

"Definitivno je u pitanju moja buduća saradnja sa Amerikom… kako da se sa tim nosim ubuduće."

Kritičari smatraju da će zabrana imati mnogo negativnih posledica, a da neće doprineti većoj bezbednosti Sjedinjenih Država, što joj je bila namera.

XS
SM
MD
LG