Linkovi

Tramp otpustio Seli Jejts, v.d. sekretara za pravosuđe


Seli Jejts
Seli Jejts

Američki predsednik Donald Tramp nije gubio vreme u ponedeljak uveče da otpusti Seli Jejts, vršioca dužnosti Sekretara za pravosuđe koja je ranije tokom dana naložila Sekretarijatu za pravosuđe da ne brani njegovu izvršnu odredbu kojom se privremeno zabranjuje ulazak putnika iz sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

U saopštenju Bele kuće navodi se da je Jejts, koja je radila u Obaminoj administraciji i na kratko ostala u Trampovoj, "izdala Sekretarijat za pravosuđe odbijanjem da sprovede legalnu uredbu osmišljenu da se zaštite građani SAD".

U saopštenju se navodi da je Jejts "slaba kada se radi o zaštiti granica i veoma slaba kada je reč o ilegalnoj imigraciji".

Pošto je Tramp razrešio Jejts dužnosti, imenovao je Dejnu Bentea, tužioca iz istočnog okruga Virdžinije da služi kao vršilac dužnosti sekretara za pravosuđe. Očekuje se da će Trampovog kandidata za sekretara za pravosuđe, senatora iz Alabame Džefa Sešnsa uskoro potvrditi njegove senatske kolege.

Nešto ranije u ponedeljak, Jejts je napisala pismo pravnicima svog sekretarijata u kome je poručila: "Moja odgovornost je da obezbedim da su stavovi koje zauzimamo u sudu dosledni sa obavezom ove institucije da uvek tražimo pravdu i zalažemo se za ono što je ispravno."

Bivši predsednik Barak Obama imenovao je Jejts na mesto zamenice sekretara za pravosuđe 2015, a Trampova administracija ju je pozvala da ostane na tom položaju dok Senat ne potvrdi novog sekretara za pravosuđe.

Nakon što je Tramp razrešio dužnosti, Bela kuća je saopštila:" Pozivanje na strožije provere pojedinaca koji dolaze iz sedam opasnih mesta nije ekstremno. Ono je odgovorno i neophodno."

Na pres konferenciji u Beloj kući u ponedeljak, portparol Bele kuće Šon Spajser ponovo je branio Trampovu zabranu ulaska putnicima iz sedam zemalja, ističući da je njom pogođen samo delić ljudi koji su ušli na američku teritoriju od petka, kada je mera uvedena.

Predsednik Donald Tramp je u nizu tvitova u ponedeljak ujutru naveo da mu je sekretar za unutrašnju bezbednost Džon Keli rekao da se „sve odvija dobro uz sasvim malo problema“. On je dodao da su „velike probleme na aerodromima“ izazvali kvarovi na kompjuterima avio-kompanije Delta, demonstranti i „suze“ senatora Čaka Šumera, vođe senatske manjine.

Šumer je u nedelju jedva zadržavao suze dok je pozivao Trampa da povuče svoju uredbu. Primena mere je dovela do konfuzije na američkim aerodromima, gde su u nekim slučajevima građani sa zelenim kartama bili zadržani na ispitivanju pre nego što im je dozvoljen ulazak u zemlju.

XS
SM
MD
LG