Linkovi

Tramp: Nema više severnokorejske nuklearne pretnje


Predsednik Donald Tramp maše novinarima u Vazduhoplovnoj bazi Endrjuz u Merilendu, po povratku iz Singapura (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsednik Donald Tramp maše novinarima u Vazduhoplovnoj bazi Endrjuz u Merilendu, po povratku iz Singapura (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsednik SAD Donald Tramp vratio se sa istorijskog samita u Singapuru, na kojem je razgovarao sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom i proglasio da "nuklearna pretnja od Severne Koreje više ne postoji".

"Upravo sam sleteo - dugo putovanje, ali svi se mogu osećati mnogo bezbednije, nego na dan kada sam preuzeo položaj. Sastanak sa Kim Džong Unom bio je zanimljivo i veoma pozitivno iskustvo. Severna Koreja ima ogroman potencijal za budućnost!", poručio je Tramp na Tviteru.

Kim je u utorak pristao na "kompletnu denuklearizaciju Korejskog poluostrva", dok je Tramp neočekivano rekao da će suspendovati vojne vežbe sa Južnom Korejom.

Na Tviteru je ponovio: "Uštedećemo bogatstvo ako ne izvodimo ratne igre, sve dok pregovaramo pošteno - a to rade obe strane!"

U dokumentu, koji su dvojica državnika potpisala, ne navode se detalji kako i kada će se Severna Koreja denuklearizovati, niti se tačno objašnjava kakve "bezbednosne garancije" će SAD pružiti Severnoj Koreji.

Nema detalja

Kritičari ističu nedostatk detalja u sporazumu i postavljaju pitanje da li je Tramp dao previše, a pritom dobio vrlo malo zauzvrat tokom razgovora sa Kimom, koji je trajao nekoliko sati i predstavljao prvi susret aktuelnog američkog predsednika i severnokorejskog lidera.

Tramp je branio sporazum nazivajući ga ogromnim korakom u rešavanju pretnje nuklearno naoružane Severne Koreje i rekao da veruje da će Kimova vlada započeti proces ispunjavanja dogovora odmah.

"Pre nego što sam pruzeo položaj, ljudi su pretpostavljali sa ćemo ući u rat sa Severnom Korejom", tvitovao je Tramp u sredu. "Predsednik Obama rekao je da je Severna Koreja naš najveći i najopasniji problem. Ne više - spavajte mirno večeras!"

Bivši američki ambasador Bil Ričardson izjavio je za Glas Amerike (VOA) da je zabrinut zbog toga što nema kontrolnog mehanizma za ono što će Severnokoreanci uradtiti u vezi sa raketnom tehnologijom, nema detalja o smanjenju nuklearnog materijala, potpisivanju mirovnog sporazuma i ljudskim pravima.

Zvanična novinska agencija Severne Koreje u sredu je prenela izjavu KIma da je "hitno" da i Severna Koreja i SAD "preduzmu smele odluke da prekinu sa iritantnim i neprijateljskim vojnim akcijama jedna protiv druge", pominjujući Trampovo obećanje da će stopirati vojne vežbe.

Recipročne mere

Kim je rekao da ukoliko SAD preduzmu "iskrene mere za izgradnju poverenja", da će on uzvartiti "dodatnim merama dobre volje u narednoj fazi srazmerno njima". KIm međutim, nije naveo detalje o tome šta bi bili ti naredni koraci.

U izveštaju se takođe pominje da je KIm pozvao Trampa u Pjongjang, dok je Tramp Kima pozvao da poseti Belu kuću, i da su obojica prihvatila pozive kao "još jednu važnu prilku za poboljšanje odnosa".

Sporazuim takođe poziva da dve zemlje zajednički rade na naporima da se na Korejskom poluostrvu ostvari trajni mir, da se uspostave novi američko-severnokorejski odnosi i pronađu posmrtni ostaci zarobljenih u ratu i vojnika nestalih u akciji. Dve strane su obećale da će održati prateće pregovore.

"Mi ćemo denuklearizovati Severnu Koreju", rekao je Tramp saradnici Glasa Amerike Greti van Sasteren, dodajući da će trupe SAD stacionirane u Južnoj Koreji ostati na svom mestu, ali naglašavajući da je jedan ustupak, koji Severna Koreja dugo traži, uključen u dokument koji je potpisan ranije tog dana.

"Izaći ćemo iz ratnih igara koje koštaju tako mnogo para", rekao je Tramp, govoreći o učešću SAD u zajedničkim vojnim vežbama sa Južnom Korejom.

Na svojoj konferenciji za novinare, Tramp je rekao da su ratne igre skupe, provokativne i neprikladne.

VIDEO: Tramp o američkim trupama u Južnoj Koreji (na engleskom)

Trump: US Troops Will Stay in South Korea
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

​Kasnije, portparol Pentagona rekao je da sekretar za odbranu Džejms Matis "nije iznenađen" Trampovim ustupkom, kojim se suspenduju ratne igre i da je bio konsultovan, da je otome razgovarao i sa Trampom i sa državnim sekretarom Majkom Pompeom.

"Pozdravljamo rezultate pregovora", rekao je portparol sekretarijata za odbranu. "Podržavamo ih".

Bil Galo je učestvovao u pravljenju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG