Linkovi

Đulijani se izjasnio da nije kriv za podrivanje izbora u Džordžiji


ARHIVA - Bivši advokat Donalda Trampa Rudi Đulijani (Foto: AP/Brynn Anderson)
ARHIVA - Bivši advokat Donalda Trampa Rudi Đulijani (Foto: AP/Brynn Anderson)

Rudi Đulijani, bivšli lični advokat Donalda Trampa, izjasnio se da nije kriv po optužnici u Džordžiji koja ga tereti za pokušaj prekrajanja izborne volje u toj američkoj državi, prenijela je agencija Rojters pozivajući se na sudska dokumenta.

Đulijani se, poput Trampa i još nekoliko optuženih, odrekao prava na lično izjašnjavanje o krivici pred sudom.

Đulijani, bivši federalni tužilac i gradonačelnik Njujorka, prošlog mjeseca je uz bivšeg predsjednika i još 17 osoba optužen da je pokušavao da promijeni Trampov poraz od Džoa Bajdena u Džordžiji.

Optužen je da je davao lažne izjave o izbornoj prevari zvaničnicima u nekoliko država, u okviru neuspjelog pokušaja da ih ubijedi da odobre alternativne elektore za formalnu potvrdu izbornih rezultata u Kongresu. Cilj je bio da se Tramp održi na vlasti uprkos porazu na izborima.

Đulijani i drugi Trampovi saradnici takođe su optuženi da su zakonodavcima u Džordžiji davali lažne izjave o izborima.

Tramp se takođe odrekao prava na izlazak pred sud i u četvrtak se izjasnio da nije kriv. Optužnica u Džordžiji je četvrta podignuta protiv bivšeg predsjednika od kako je objavio novu kandidaturu.

U odvojenom slučaju, sudija u Vašingtonu presudio je u srijedu da Đulijani može da odgovara zbog klevetanja izbornih radnika u Džordžiji koji su bila meta teorija zavjere posle izbora 2020. godine. Đulijaniju će biti suđeno u Vašingtonu, po civilnoj tužbi, da bi se utvrdilo koliko novca će morati da plati za odštetu.

XS
SM
MD
LG