Linkovi

Tramp ne odustaje od zida, preti novo zatvaranje vlade


Predsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp

Predsednik Tramp ponovo je izrazio rešenost da sagradi zid duž južne granice sa Meksikom, navodeći da će to uraditi „na ovaj ili onaj način“ čak i ako mu Kongres ne odbori sredstva za izgradnju. Tramp je u četvrtak rekao i da sumnja da će predstavnici dve stranke u Kongresu pronaći kompromisno rešenje o finansiranju granične bezbednosti, dok je predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi istakla da u predlogu o kojem raspravljaju pregovarački timovi nema novca za Trampov zid. Ako pregovarači ne nađu rešenje do 15. februara, preti novo zatvaranje vlade.

Vladini radnici vratili su se na posao u Vašingtonu posle najdužeg zatvaranja u američkoj istoriji. Pogodjene agencije su ponovo otvorene pošto se predsednik Tramp dogovorio sa opozicionim demokratama da rade na pronalaženju kompromisnog rešenja o zaštiti granice. Tramp je preko Tvitera uputio novo upozorenje da rešenje mora da uključi sredstva za zid na granici, a to je obećao i kada je saopštio da se vlada privremeno otvara.

"Ili će se vlada ponovo zatvoriti 15. februara ili ću iskoristiti svoja zakonska i ustavna ovlašćenja da reagujem na ovu krizu.”

Republikanci, pa i njihov lider u Senat Mič Mekonel, nisu mnogo raspoloženi za novo zatvaranje.

"Ne volim zatvaranja vlade, mislim da nisu nikome u interesu i da treba da se izbegavaju.”

Ankete su pokazale da javnost u najvećoj meri krivi Trampa i republikance za zatvaranje vlade, što voli da napomene lider demokrata u Senatu, Čak Šumer.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer
Lider demokrata u Senatu Čak Šumer

"Nadam se da je to lekcija predsedniku Trampu i svim mojim republikanskim kolegama – bez zatvaranja vlade! Predsednik Tramp se opekao i nadam se da neće to ponoviti.”

Nekoliko anketa pokazuje da je predsednikov rejting popularnosti pao ispod nivoa od 40 procenata kako se kriza u Vašingtonu nastavljala, što bi Trampu moglo da nanese dugoročnu štetu, smatraju analitičari kao što je Elejn Kejmark.

"Čini mi se da smo došli do prekretnice. Predsednik je veoma loše procenio kakve će posledice imati zatvaranje vlade za obične ljude. Niko u njegovoj Beloj kući nije zaista jasno shvatio koliko je važno funkcionisanje vlade za celu američku ekonomiju.”

Neke Trampove pristalice se nadaju da je predsednik izvukao pouku i očekuju da će se oporaviti, a među njima je bivši guverner Kris Kristi.

"On je neustrašiv, kao retko koji političar koga sam ja video u životu. To je sve dobro. Ali kada reagujete impulsivno a ponekad nemate plan, kao što mislim da je bilo u slučaju zatvaranja vlade, ne završi se dobro.”

S ozbirom na to koliko je nepopularno zatvaranje vlade, mnoge Trampove pristalice očekuju da će predsednik proglasiti vanredno stanje na granici da bi dobio sredstva za izgradnju zida ukoliiko Kongres ne uspe da pronađe kompromis. Predizborno obećanje o zidu je jednostavno suviše važno – smatra analitičar Džon Fortije.

"To je bio njegov slogan u kampanji. Ne želi da izgleda kao da je potpuno kapitulirao a zbog toga je veoma teško pronaći kompromis.”

Pristalice Donalda Trampa na skupu u Kaliforniji
Pristalice Donalda Trampa na skupu u Kaliforniji

S druge strane, Tramp bi mogao da smanji sopstvene šanse za reizbor ako se koncentriše isključivo na to da zadovolji svoju bazu birača, smatra Elejn Kejmark.

"U dve godine mandata nije pokušao da proširi bazu. To je katastrofa za jednog predsednika jer je neizbežno da se deo baze istopi.”

Najbolja prilika za predsednika da ponovo iznese svoje argumente o zidu na granici biće u utorak, kada održi govor o stanju nacije u Kongresu koji će prenositi glavne televizijske stanice.

XS
SM
MD
LG