Linkovi

Tramp ne isključuje mogućnost novog zatvaranja vlade


Presdsednik Donald Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući
Presdsednik Donald Tramp na sastanku kabineta u Beloj kući

Američki predsednik Donald Tramp ne odbacuje mogućnost ponovnog zatvaranja vlade ako mu Kongres ne odobri sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Takođe, nije želeo da isključi opciju proglašenja vanrednog stanja, čime bi obezbedio sredstva za zid i bez odobrenja Kongresa.

"Sve opcije su na stolu", rekao je Tramp u intervjuu za emisiju "Face the Nation" na televiziji CBS.

Predsednik tvrdi da je na granici vanredna situacija i da se odvija trgovina ljudima, te zato obećava da će granica biti snažno obezbeđena fizičkim barijerama i tvrdi da je "zid potreban".

Tramp je kritikovao predsedavajuću Predstavničkog doma Nensi Pelosi zbog toga što se protivi odobravanju sredstava za zid.

"Pelosi je loša po našu zemlju. Zna da nam je potrebna barijera i bolje obezbeđena granica, ali ona skuplja političke poene. Ja smatram da je loša politika koja granice drži otvorienim. Ona ne mari za trgovinu ljudima".

Dvostranački kongresni panel ima rok do 15. februara da ispregovara plan o obezbeđivanju granice. Ako se ne dogovore, moguće je ponovno zatvaranje vlade. Demokrate i dalje odbijaju da Trampu odobre sredstva za zid i zbog toga je predsednik ove pregovore nazvao "gubljenjem vremena". Ipak, demokrate su spremne da odobre više novca za druge metode boljeg obezbeđivanja granice.

Govoreći o situaciji u Avganistanu, Tramp je za CBS rekao da je vreme da se posle 18 godina završe vojne operacije i da se postigne mirovni dogovor sa talibanima.

"Mislim da su umorni, zapravo svi smo umorni. Moramo da izađemo iz ovog beskrajnog rata i vratimo naše momke kući. Ali to ne znači da prestajemo i sa obaveštajnim radom, pažljivo ćemo sve pratiti. Mnogo nas košta vojska na terenu, stotine milijardi dolara. Ako bude trebalo uvek možemo da se vratimo."

Tramp je istakao da želi da vojna baza SAD u Iraku ostane, za razliku od Sirije i Avgainstana, jer "želi mogućnost da prati šta se dešava u Iranu".

Šefovi američkih obaveštajnih službi su, međutim, rekli da je Iran poštovao odredbe nuklearnog sporazuma iz 2015. koji je Trampova adminsitracija napustila. S tim u vezi, predsednik kaže da "ne mora da se slaže sa šefovima obaveštajnih službi" i da "bi radije sam sebi bio savetnik ako mu obaveštajci govore kako je Iran divna zemlja".

Američki predsednik je ponovo istragu o vezama njegovog izbornog štaba i Rusije, koju vodi Robert Maler, nazvao "lovom na veštice i sramotom" i najavio da će sekretar za pravosuđe odlučiti da li će Malerov izveštaj biti objavljen ili ne.

Tramp je ponovio da istraga nije utvrdila nikakvu povezanost sa Rusijom.

XS
SM
MD
LG