Linkovi

Tramp krivi demokrate za neuspeh opoziva Obamakera


Predsednik Donald Tramp krivi demokrate i “nekolicinu” republikanaca pošto su propali najnoviji napori da usvoji reforma američkog sistem zdravstvene zaštite. Republikanske senatorke Šeli Mor Kapito, Suzan Kolins i Lisa Murkovski najavile su svoje protivljenje ovom zakonu, dok su senator Rob Portman i drugi izrazili sumnju u novi predlog zakona.

Kasno sinoć, još dvoje republikanskih senatora je odbilo da podrži zakon o zdravstvenoj zaštiti, koji je prošle nedelje predstavio lider većine u Senatu Mič Mekonel.

Senatori su pojedinačno objavili saopštenja opisujući da ta mera ne ide dovoljno daleko u opozivu postojećeg zakona, koji se smatra velikim dostignućem bivšeg predsednika Baraka Obame, kao i da ne čini dovoljno da obuzda sve veće troškove zdravstvenog osiguranja.

U razgovoru sa novinarima u Beloj kjući, predsednik Tramp je izrazio razočarenje povodom neuspeha ovog zakonskog predloga.

“Nemamo podršku nijednog demokrate, što je nešto što zaista treba da se kaže, trebalo je i demokrate da glasaju. Ovo je odličan plan za mnoge ljude. Nismo imali podršku demokrata. Četvoro republikanaca od 52-je je reklo “ne”. Kako ja vidim stvari, u 2018. moraćemo da izaberemo neke nove ljude. Moramo da obezbedimo da se izabere još republikanaca”.

Drugi republikanci su se usprotivili zakonskom predlogu za ukidanje i zamenu Obamakera, zbog zabrinutosti da bi milioni Amerikanaca mogli da izgube osiguranje, a posebno zbog smanjenja pokrivenosti građana u okviru vladinog zdravstvenog programa za siromašnije Amerikance, poznatog kao Medikejd.

XS
SM
MD
LG