Linkovi

Senat odložio glasanje o zakonu o zdravstvenoj zaštiti


Mič Mekonel, vođa senatske većine.
Mič Mekonel, vođa senatske većine.

Republikanski lideri u Senatu odložili su glasanje o predlogu zakona kojim je trebalo da se ukine i zameni “Obamaker”, ključna reforma sistema zdravstvene zaštite uvedena za vreme predsednika Baraka Obame, nakon što je nezavisnom analizom zaključeno da bi 22 miliona ljudi izgubilo zdravstveno osiguranje u narednih 10 godina ako se njihov predlog usvoji.

Vođa senatske većine Mič Mekonel rekao je republikanskim kolegama da će odložiti glasanje planirano za ovu nedelju za period posle jednonedelje pauze u radu Kongresa zbog nacionalnog praznika Dana nezavisnosti.

Nekoliko republikanskih senatora izjavilo je da čak neće glasati za to da se stranački predlog stavi na dnevni red, što je primoralo Mekonela da odustane od plana da se o predlogu glasa pre praznika.

Protivnici promena zakona o zdravstvenoj zaštiti kažu da će republikanski plan suviše veliki broj siromašnih Amerikanaca lišiti zdravstvenog osiguranja ili pak smatraju da zakon ne ide dovoljno daleko u poništavanju ključnih odredbi Obamakera.

Republikanci imaju većinu od 52 naspram 48 glasova u Senatu. Sve demokrate se protive ukidanju postojećeg zakona tako da republikanci mogu da izgube samo dva glasa da bi uspeli da izglasaju svoj predlog, jer bi u slučaju podele na 50 glasova “za” i 50 “protiv” odlučujući glas dao potpredsednik Majk Pens.

XS
SM
MD
LG