Linkovi

I Senat objavio predlog zakona o zdravstvenom osiguranju


Lider republikaske većine u Senatu Mič Mekonel
Lider republikaske većine u Senatu Mič Mekonel

Republikanski senatori objavili su svoju verziju zakona o zdravstvenom osiguranju koji bi trebalo da zameni postojeći – poznat kao Obamaker.

Predlog je kompromis između postojećih mera zdravstvenog osiguranja i novih mera koje je već odobrio Predstavnički dom Kongresa, tvrde saradnici republikanaca.

Novi predlog zakona predviđa smanjenje federalnog finansiranja programa “Medicaid” – za osiguranje najsiromašnijih, smanjenje poreza za bogatije i obustavu finansiranja programa o planiranju porodice.

Ipak, ima i razlika između onoga što su predložili Predstavnički dom i Senat.

Predlog zakona Predstavničkog doma predviđa da se federalne subvencije za osiguranje vezuju za godište, dok Senat predlaže da se vezuju za prihode.

Senatori predlažu i da se program “Medicaid” u državama gasi sporije nego što to predlažu u donjem domu, ali se uvode i veća dugoročna smanjenja za taj program.

Senat odbacuje predlog koji je usvojio Predstavnički dom: da države osiguravajućim društvima odobre povećanje cene osiguranja za ljude koji su već od nečega oboleli.

Lider senatske većine Mič Mekonel nada se da će predlog imati podršku dovoljnog broja umerenih i konzervativnih republikanaca na glasanju sledeće nedelje.

Republikanci rade na tome da obezbede 50 glasova kako bi predlog bio odobren. Očekuje se da će demokrate glasati protiv.

Prema proceni Kancelarije za budžet u Kongresu, u slučaju da ovakav predlog zakona bude usvojen, oko 23 miliona ljudi moglo da izgubi zdravstveno osiguranje.

XS
SM
MD
LG