Linkovi

Predstavnički dom izglasao ukidanje Obamakera, Tramp poručio: manje premije za osiguranje


Obamacare repeal
Obamacare repeal

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je u četvrtak republikanski predlog zakona kojim se ukida i zamenjuje veći deo aktuelnog Zakona o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti.

Predsednik Donald Tramp obratio se javnosti u Beloj kući, i najpre zahvalio svim republikancima što su omogućili da zakon bude izglasan iz drugog pokušaja, i rekao da je uveren da će biti usvojen i u Senatu. Tramp je novi plan ocenio kao „sjajan“ i rekao da je najvažnije to što će građani manje plaćati za zdravstveno osiguranje.

Šest nedelja nakon neuspelog pokušaja da se republikanski plan usvoji, za izmenjeni predlog glasalo je 217 kongresmena, dok je 213 bilo protiv. Protiv su glasale demokrate, kao i 20 republikanaca.

To je prvi korak ka ispunjavanju dugogodišnjeg obećanja republikanaca da će ukinuti takozvani Obamaker, čije usvajanje se računa kao najveći uspeh bivšeg predsednika Baraka Obame na unutrašnjem planu.

Predlog zakona sada će biti upućen u Senat, gde je njegova sudbina neizvesna.

Ishod glasanja u Predstavničkom domu predstavlja veliku pobedu za predsednika Donalda Trampa koji je sa ostalim republikanskim liderima, danima pokušavao da ubedi stranačke kolege da glasaju za predloženi zakon.

Dva umerena kongresmena, Fred Apton i Bili Long, najavila su u sredu da će glasati ZA nakon što je unet amandman koji predviđa da se u narednih pet godina izdvoji osam milijardi dolara za pomoć ljudima sa već postojećim zdravstvenim problemima.

Prema Obamakeru, osiguravajućim kompanijama nije dozvoljeno da odbiju da osiguraju građane koji već imaju određene zdravstvene probleme. Taj zakon takođe je omogućio milionima Amerikanaca da dobiju zdravstveno osiguranje. Međutim, republikanci tvrde da je preskup i da nije fer to što primorava ljude da kupe zdravstveno osiguranje ili plate kaznu.

Liderka demokrata u Predstavničkom domu Nensi Pelosi rekla je da "gotovo" pozdravlja raspravu pre glasanja, navodeći da je reč o "velikoj lekciji za Amerikance.

“Amerikanci će saznati da su njihovi zastupnici u Kongresu glasali za ukidanje ključnih delova zdravstvene nege", rekla je Pelosi. Predlog su kritikovale i brojne organizacije koje zastupaju pacijente, kao i lekari i bolnice.

Prema analizi prvobitnog predloga zakona, koji su ponudili republikanci, dodatnih 24 miliona Amerikanaca biće neosigurano do 2026. godine, uključujući 14 miliona do naredne godine. Analizu je uradila nestranačka Kongresna kancelarija za budžet.

Republikanski predlog, pod nazivom Zakon o zdravstvenoj zaštiti Amerikanaca, predviđa ukidanje najvećeg dela poreza iz Obamakera, uključujući i kazne za one koji nemaju osiguranje, te izdvajanje manje novca za program koji obezbeđuje osiguranje siromašnima.

Takođe omogućava saveznim državama da odlučuju o tome da li će primenjivati određene delove zakona koji se, između ostalog, odnose na zdravstvenu negu porodilja i na hitne slučajeve.

XS
SM
MD
LG