Linkovi

Tarife na proizvode iz Meksika verovatne, republikanci protiv


Radnici nose kutije sa bananama na farmi u Meksiku
Radnici nose kutije sa bananama na farmi u Meksiku

Predsednik Donald Tramp rekao je u utorak da će naredne nedelje "najverovatnije" uvesti tarife od 5 odsto na proizvode iz Meksika.

Tramp je to saopštio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej u Londonu, dok se u Vašingtonu nastavljaju razgovori američkih i meksičkih zvaničnika o tarifama i prilivu migranata iz Centralne Amerike, koji kroz Meksiko dolaze na američku granicu.

"Meksiko bi trebalo da zaustavi tu invaziju na našu zemlju", rekao je Tramp, uz tvrdnju da "milioni i milioni" migranata iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadara ulaze u Sjedinjene Države da bi pobegli od siromaštva i nasilja u svojim zemljama.

"Mislim da će Meksiko da uradi ono što je potrebno. Želim bezbednost na našoj granici i odličnu trgovinu", naglasio je američki lider, ali i dodao da će tarife verovatno stupiti na snagu narednog ponedeljka, a da će se razgovori nastaviti tokom tog perioda.

Međutim, pojedini članovi Kongresa iz Republikanske stranke razmatraju usvajanje zakonskog predloga kojim bi blokirali uvođenje tarifa Meksiku, jer strahuju da bi američki potrošači plaćali veće cene za niz proizvoda - od automobila do voća i povrća.

Tramp je poručio republikancima da bi bilo "nepromišljeno, ako bi to uradili" i pozvao se na svoju popularnost među republikanskim biračima, iako prema anketama, većina Amerikanaca ne podržava Trampa.

Razgovori zvaničnika dve zemlje počeli su u ponedeljak, dok će se američki državni sekretar Majk Pompeo u sredu sastati sa svojim meksičkim kolegom Marselom Ebrardom.

Ebrard je u utorak rekao da veruje da može biti postignut dogovor da bi se izbeglo uvođenje tarifa, a da će u suprotnom, Meksiko u četvrtak objaviti svoj odgovor na američki potez.

Meksiko je u ponedeljak upozorio da bi nove tarife mogle da nanesu štetu ekonomijama obe zemlje i da navede još veći broj migranata iz Centralne Amerike da pokušaju da se, kroz Meksiko, domognu američke granice.

Članovi Kongresa iz obe stranke oštro su kritikovali Trampovu pretnju da će uvesti tarife jednom od glavnih američkih trgovinskih partnera.

"Tarife nisu popularan koncept. Meksiko je naše najveće izvozno tržište", rekao je republikanski senator iz Teksasa Džon Kornin.

"Meksiko je kjučan trgovinski partner Sjedinjenih Država. Ako postavite barijere, to će koštati naše potrošače i dovesti do gubitka radnih mesta", naglasio je demokratski senator Ben Kardin.

XS
SM
MD
LG