Linkovi

Tramp ima podršku većine republikanaca, ali ne i drugih birača


Tramp u kampanji za izbore 2024.
Tramp u kampanji za izbore 2024.

Posle svake optužnice, Donald Tramp se hvalio kako njegov rejting među republikancima samo raste - i bio je u pravu.

Skoro dve trećine republikanaca, 63 odsto, kažu da žele da se Tramp ponovo kandiduje, pokazuje novo istraživanje agencije AP i Centra za istraživanje javnog mnjenja NORC. I to je porast u odnosu na 55 odsto u aprilu kada su krenule optužnice protiv bivšeg predsednika. Sedam od deset republikanaca sada ima dobro mišljenje o Trampu, što je skok od 60 odsto prošlog meseca.

Ali, pojavio se i znak upozorenja za bivšeg predsednika - kada je reč o predsedničkim izborima, većina Amerikanaca je protiv njega.

Oko 74 odsto republikanaca bi glasalo za njega kada bi bio predsednički kandidat u novembru 2024. Ali, 53 odsto Amerikanaca je reklo da definitivno ne bi glasalo za njega ako bude kandidat, a 11 odsto je poručilo da verovatno ne bi glasalo za njega.

Ovi nalazi potvrđuju ono što tvrde neki Trampovi rivali - da ne može da dobije izbore ako računa na glasove izvan republikanske baze. Tramp je 2016. godine dobio manji broj glasova, ali je pobedio zahvaljujući dovoljnom broju glasova elektorskog koledža. Na prošlim izborima 2020. dobio je 7 miliona glasova manje od Bajdena.

Neki republikanci tvrde da se Trampov rejting u opštem glasačkom telu samo pogoršavao od prošlih izbora, što je kulminiralo 6. januara 2021. kada su njegove pristalice upale u Kongres.

"Postoji značajan broj onih koji su glasali za Trampa dvaput, a neće to uraditi i sada posle svega", kaže Sara Longvel, republikanska strateškinja koja je protiv Trampa.

Portparol Trampove kampanje nije odgovorio na upit za komentar o nalazima istraživanja, koje je rađeno od 10. do 14. avgusta - pre nego što je podignuta i četvrta optužnica u Džordžiji. Bivši predsednik se sada suočava sa ukupno 91 tačkom optužnice u Njujorku, Vašingtonu, Džordžiji i Floridi.

Istraživanje je pokazalo da protivljenje birača reizboru 80-godišnjeg Bajdena nije toliko ukorenjeno.

Iako birači izražavaju sumnju posebno u vezi sa njegovim godinama, 43 odsto njih kaže da defintivno ne bi glasalo za njega, a 11 odsto kaže da verovatno ne bi - manje nego kod Trampa.

Optužnice u Vašingtonu i Džordžiji ponovo su Trampov fokus vratile na navodnu izbornu prevaru, što su njegovi saradnici želeli da izbegnu i stave u fokus predizborne događaje.

Međutim, i federalni i državni izborni zvaničnici, kao i Trampov sekretar za pravosuđe i sudije su saopštili da nema kredibilnih dokaza da su izbori bili pokradeni.

Ove Trampove tvrdnje dobro prolaze među republikanskim biračima, ali ne i među neopredeljenim biračima - koje mora da pridobije ako želi pobedu 2024.

"Tramp treba da se bavi pritužbama birača, a ne da iznosi svoje. I svaki put kada priča o izborima 2020. godine vraća se unazad, a biračima je potrebno da gleda napred", kaže Longvel.

Rič Striklet, Trampova pristalica iz Ajove, smatra da su nove optužnice "lov na veštice".

"Mislim da su politički motivisane kako bi odstranile kandidata koji je pretnja aktuelnom predsedniku. I žele da ljudi kao ja ne izađu da glasaju jer mu se sve to dešava", kaže on, ali dodaje da ipak brine da li će Tramp dobiti dovoljno glasova da pobedi 2024.

Meri Kini, republikanka iz Ajove, takođe kritikuje optužnice.

"Gađaju ga čime god stignu jer ga se plaše", kaže Kini.

Ona će, međutim, u predstojećim kokusima glasati za senatora Tima Skota, Trampovog protivkandidata jer smatra da je vreme za novu generaciju kandidata.

Neki su skeptični da će sudski procesi politički naštetiti Trampu.

Njegov bivši republikanski rival iz 2016. Skot Voker kaže da je Tramp uspevao da preokrene priču tako da su "svi protiv njega jer se usudio da dirne u srce establišmenta, da isušu močvaru". Voker misli da ima mnogo neopredeljenih glasača koji su više puta iznevereni i sada žele "nekog neustrašivog".

Bivši predsedavajući Predstavničkog doma Njut Gingrič predviđa da će optužbe "razbesneti" narod i pomoći Trampu na generalnim izborima 2024.

"Mislim da će ovo razbesneti svakog Amerikanca kome je stalo do vladavine prava. Biće jači i dobiće izbore".

XS
SM
MD
LG