Linkovi

"Trampovi protivnici umanjuju uspeh samita u Helsinkiju"


Ruski predsednik Vladimir Putin se obraća diplomatama u Moskvi

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je skorašnji samit sa američkim predsednikom Donaldom Trampom u Helsinkiju kao uspešan i rekao da Trampovi protivnici žele da umanje rezultate tog susreta.

Putin je na skupu diplomata u Moskvi rekao da je na sastanku postignuto nekoliko „korisnih dogovora“ između SAD i Rusije i da su dve strane krenule putem „pozitivne promene“. Ipak, Putin smatra da pojedine političke struje u Americi hoće da ometaju taj proces.

Vidimo da u SAD postoje neke snage koje žele da žrtvuju američko-ruske odnose zarad svojih ambicija i unutrašnjepolitičkih borbi“, kaže Putin.

Putin je upozorio da Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja ističe za godinu i po, da treba nastaviti rad na njegovom produžavanju i da zato Vašington i Moskva treba da nastave da razgovaraju.

Američki predsednik Donald Tramp je na Tviteru ocenio da je "samit sa Rusijom bio veoma uspešan, ali da neprijatelji naroda i lažne vesti to ne vide."

"Radujem se drugom sastanku sa Putinom na kojem možemo da počnemo da primenjujemo neke od dogovora - o zaustavljanju terorizma, bezbednosti Izraela, nuklearne proliferacije, sajber napada, trgovine, Ukrajine, mira na Bliskom istoku, Severne Koreje. Ima mnogo odgovora na ova pitanja, neki su teški neki lakši, ali se svi problemi mogu rešiti!", napisao je Tramp.

Sastanak Trampa i Putina kritikovan je u SAD, pošto je američki predsednik odbio da Rusiju okrivi za mešanje u izbore 2016. uprkos nalazima obaveštajnih službi SAD. Tramp je posle tu svoju izjavu negirao.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG