Linkovi

SAD neće dozvoliti Rusiji da ispituje bivšeg američkog ambasadora


Državni sekretar SAD Majk Pompeo

SAD nemaju nameru da dozvole Rusiji da ispita Majkla Mekfola, bivšeg američkog ambasadora u Moskvi i žestokog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je za Glas Amerike državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pompeo je kazao da je, između ostalog, Putin i to predložio na samitu u Helsinkiju sa Donaldom Trampom.

„Putin je predložio nekoliko stvari. Predsednik Tramp je jasno rekao da SAD neće terati Amerikance da idu u Rusiju i da tamo budu ispitivani“, rekao je Pompeo.

Ruski predsednik je predložio da specijalni istražitelj Robert Maler ode u Moskvu i ispita 12 vojnih zvaničnika koji su optuženi za hakovanje kompjutera demokrata, sa ciljem da pomognu Trampu da pobedi na izborima 2016. U zamenu za to, Putin je tražio da Rusi ispitaju bivšeg ambasadora Majkla Mekfola i biznismena Bila Braudera koji se zalagao za uvođenje sankcija Moskvi zbog kršenja ljudskih prava.

Brauder je osuđen u odsustvu zbog poreske prevare u Rusiji, a Putin tvrdi, bez dokaza, da je Brauder oprao više od 400 miliona dolara koje je dao Trampovoj protivkandidatkinji Hilari Klinton.

Majkl Mekfol je bio ambasador SAD u Moskvi od 2012. do 2014., za vreme mandata Baraka Obame.

Rusija i SAD inače nemaju sporazum o ekstradiciji 12 ruskih državljana optuženih u SAD, pa se stoga i ne očekuje da prisustvuju suđenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG