Linkovi

SAD neće dozvoliti Rusiji da ispituje bivšeg američkog ambasadora


Državni sekretar SAD Majk Pompeo
Državni sekretar SAD Majk Pompeo

SAD nemaju nameru da dozvole Rusiji da ispita Majkla Mekfola, bivšeg američkog ambasadora u Moskvi i žestokog kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je za Glas Amerike državni sekretar SAD Majk Pompeo.

Pompeo je kazao da je, između ostalog, Putin i to predložio na samitu u Helsinkiju sa Donaldom Trampom.

„Putin je predložio nekoliko stvari. Predsednik Tramp je jasno rekao da SAD neće terati Amerikance da idu u Rusiju i da tamo budu ispitivani“, rekao je Pompeo.

Ruski predsednik je predložio da specijalni istražitelj Robert Maler ode u Moskvu i ispita 12 vojnih zvaničnika koji su optuženi za hakovanje kompjutera demokrata, sa ciljem da pomognu Trampu da pobedi na izborima 2016. U zamenu za to, Putin je tražio da Rusi ispitaju bivšeg ambasadora Majkla Mekfola i biznismena Bila Braudera koji se zalagao za uvođenje sankcija Moskvi zbog kršenja ljudskih prava.

Brauder je osuđen u odsustvu zbog poreske prevare u Rusiji, a Putin tvrdi, bez dokaza, da je Brauder oprao više od 400 miliona dolara koje je dao Trampovoj protivkandidatkinji Hilari Klinton.

Majkl Mekfol je bio ambasador SAD u Moskvi od 2012. do 2014., za vreme mandata Baraka Obame.

Rusija i SAD inače nemaju sporazum o ekstradiciji 12 ruskih državljana optuženih u SAD, pa se stoga i ne očekuje da prisustvuju suđenju.

XS
SM
MD
LG