Linkovi

Tramp i Putin za stabilizaciju globalnog energetskog tržišta


Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin
Predsednici SAD i Rusije Donald Tramp i Vladimir Putin

Američki predsednik Donald Tramp i njegov ruski kolega Vladimir Putin saglasili su se u telefonskom razgovoru u ponedeljak da je važno stabilizovati globalno energetsko tržište, koje je potresla ekonomska kriza izazvana pandemijom koronavirusa.

Dvojica lidera saglasila su se da će zajedno sa članicama G20 sarađivati na borbi protiv koronavirusa i na oživljavanju globalne ekonomije, rekao je portparol Bele kuće Džad Dir.

Kremlj je prethodno saopštio da su Tramp i Putin postigli dogovor da se najviši energetski zvaničnici dve zemlje sastanu da bi razgovarali o globalnom tržištu nafte, koje beleži pad.

"Razmenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji na globalnom tržištu nafte. Postignuta je saglasnost o rusko-američkim konsultacijama o tom pitanju kroz ministre energetike", navodi se u saopštenju Kremlja.

Tramp je uoči telefonskog razgovora sa Putinom rekao da su Saudijska Arabija i Rusija "poludele " u ratu oko cena nafte i dodao: Nikada nisam mislio da ću poručiti da nam je možda potrebno povećanje cena nafte".

Niske cene nafte ugrožavaju američku proizvodnju tog energenta iz škriljaca, zahvaljujući kojoj su Sjedinjene Države prethodnih godina preuzele ulogu najvećeg proizvođača nafte i gasa u svetu.

XS
SM
MD
LG