Linkovi

SAD uvele sankcije ruskoj naftnoj kompaniji zbog Venecuele


Sjedinjene Države uvele su u utorak sankcije ogranku ruske državne naftne kompanije Rosnjeft zbog pružanja pomoći Venecueli da zaobiđe embargo na naftu.

Sankcije protiv filijale Rosnjefta "Rosnjeft trejding S.A." i njenog predsednika Didijea Kazamira, deo se diplomatske i ekonomske kampanje Trampove administracije da se s vlasti smeni predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Venecuela je uz pomoć Rosnjeft trejdinga uspela da izveze stotine hiljada barela nafte prošle godine uprkos sankcijama koje je Vašington prošle godine uveo naftnoj industriji u toj zemlji.

"Danas smo uveli sankcije protiv ruske naftne kompanije "Rosnjeft trejding S.A. i time prekinuli Madurovu glavnu pomoć za izbegavanje naših sankcija uvedenih naftnom sektoru Venecuele. Oni koji podržavaju korupmirani režim i omogućavaju mu da vrši represiju nad Venecuelancima će odgovarati za svoje poteze", rekao je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Sankcije protiv ruske kompanije i njenog predsednika znači da će im biti zamrznuta bilo koja imovina koju imaju u Americi ili koju kontrolišu američke finansijske institucije.

Takođe, oni koji posluju sa njima mogli bi da budu suočeni sa američkim sankcijama, rekli su novinarima visoki zvaničnici Trampove administracije i dodali da se ne očekuje da će sankcije značajno uticati na globalne cene nafte.

Zvaničnici su takođe naveli da je predsednik Donalda Tramp odobrio sankcije, a da je u prošlosti razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o američkom protivljenju podršci koju Moskva pruža Madurovom režimu.

Sjedinjene Države i još oko 60 zemalja za privremenog predsednika Venecuele priznaju opozicionog lidera Huana Gvaida.

Međutim, Nikolas Maduro odbija da ode s vlasti uprkos velikoj inflaciji, masovnom egzodusu stanovništva, nestašicama hrane i lekova i međunarodnom pritisku zbog kojeg je njegova administracija izolovana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG