Linkovi

Izdat obavezujući poziv za davanje na uvid celog Malerovog izveštaja


Novinari fotografišu i snimaju izveštaj Roberta Malera
Novinari fotografišu i snimaju izveštaj Roberta Malera

Džerod Nadler, predsedavajući Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma iz redova demokrata, zatražio je sudskim putem od američkog Ministarstva pravde predaju kompletnog izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera, koji je istraživao moguće rusko uplitanje u američke predsedničke izbore 2016. godine. Nadler je rekao da ne može prihvatiti redigovanu verziju objavljenu u četvrtak koja, kako se izrazio, ostavlja većinu Kongresa u mraku.

Članovi Kongresa iz redova demokrata traže da im svi dokazi i dokumenta Malerovog izveštaja budu dostavljeni.

Sa druge strane američki presednik reaguje preko društvenih mreža.

“Neki od zaključaka izveštaja specijalnog tužioca Roberta Malera su fabrikovani i potpuno netačni”, objavio je na svom Tviter profilu predsednik Sjedinjenih Država Donald Tramp.

Američki predsednik je u svom tvitu dokument koji ima više od 400 strani označio kao izveštaj ludog Malera.

Tramp je izneo tvrdnje da su za potrebe izveštaja kreirane beleške koje su, nakon sastanka sa njim, notirale pojedine osobe. Tako nešto, kako je ustvrdio, nikada nije ni postojalo.

Predsednik SAD-a je napisao da se nikad nije saglasio da svedoči jer nije želeo da odgovara na, kako je napisao, totalna sr***a izneta o njemu. O dokumentu, kako je istakao, sastavljenom tako da se, ili nekome poboljša ugled – ili pak nekome drugome ugled ukalja.

Rok za postupanje po nalogu predsedavajućeg Odbora za pravosuđe Nadlera je 1. maj – što je ujedno i dan kada će američki sekretar za pravosuđe Vilijam Bar svedočiti pred senatskim odborom. Pre toga planirano je i da se pojavi pred Nadlerovom komisijom.

Inače, Nadler smatra da je Malerov izveštaj demaskirao, kako je označio, spiralu laži unutar Bele kuće.

Sara Sanders – portprolka predsednika Trampa odbacila je njegove tvrdnje. Takođe, Ona je u emisiji “Dobro jutro Ameriko” televizije ABC osporila da je obmanula medije kada je rekla da je ogroman broj članova Federalnog istražnog biroa (FBI) izgubilo poverenje u direktora Džejmsa Komija, što je dovelo do njegovog. Formulaciju “ogroman broj” koju je upotrebila 2017. opisala je kao lapsus koji se dogodio, kako je navela, u napetom trenutku.

Bivši direktor FBI Džejms Komi otpušten je usred istrage o mogućem ruskom mešanju u američke državne izbore. Komi je nakon otkaza, svedočeći pred Senatom rekao da bilo ruskog uticaja na predsedničke izbore.

Izveštaj specijalnog tužioca Roberta Malera, koji je konačno objavljen u četvrtak, otkrio je javnosti da je predsednik Donald Tramp pokušavao da preuzme kontrolu nad istragom o Rusiji i da iznudi Malerovo uklanjanje s položaja da bi ga sprečio da istraži potencijalnu opstrukciju pravde od strane predsednika.

Demokrate zahtevaju kompletan Malerov izveštaj, dok Tramp likuje
please wait

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Dokument ima dva dela i dug je 448 strana, od kojih su neke zatamnjene zbog poverljivih informacija. U prvom delu se iznose detalji ruskog mešanja u izbore, a drugi se odnosi na pitanje da li je predsednik Tramp opstruisao pravdu.

XS
SM
MD
LG