Linkovi

Kazna od skoro milion dolara Trampu i advokatima zbog "političke tužbe" protiv Hilari Klinton


ARHIVA - Donald Tramp i Hilari Klinton, tada predsednički kandidati Republikanske i Demokratske partije, u svojoj prvoj debati na Univerzitetu Hofstra u državi Njujork, 26. septembra 2016.
ARHIVA - Donald Tramp i Hilari Klinton, tada predsednički kandidati Republikanske i Demokratske partije, u svojoj prvoj debati na Univerzitetu Hofstra u državi Njujork, 26. septembra 2016.

Savezni sudija naredio je bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu i njegovim advokatima da plate kaznu od 937.000 dolara zato što su tužili bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton u vezi sa navodima da su predsednički izbori 2016. bili namešteni.

Sudija Džon Midlbruks, koji je u septembru odbacio Trampovu tužbu, izjavio je da je novčana kazna potrebna pošto je bivši predsednik razvio praksu da zloupotrebljava sudove zarad svojih političkih ciljeva.

"Ovaj slučaj nikada nije trebalo da se pokrene. Izostanak pravne osnove za tužbu bio je očigledan od samog početka. Nijedan razuman pravnik ne bi podneo takvu tužbu. Ona je podneta u političke svrhe i nijedna od tačaka tužbe nije sadržala razumne pravne elemente", naveo je Midlbruks u pisanoj presudi na 45 stranica.

Trampova glavna advokatica Alina Haba nije bila dostupna da odgovori na pitanja agencije Rojters u četvrtak uveče.

Tramp je tužio Hilari Klinton, kandidatkinju Demokratske stranke za predsednika 2016. godine, tvrdeći da su ona i druge demokrate pokušali da "nameste" izbore tako što su njegov izborni štab lažno optuživali za veze sa Rusijom.

Midlbruks, koga je za federalnog sudiju imenovao predsednik Bil Klinton 1997, odbacio je tužbu u septembru, nazivajući je "političkim manifestom na 200 stranica."

Tramp, republikanac, kandidovao se za drugi mandat 2020. ali ga je porazio demokrata Džo Bajden, posle čega je više puta izneo lažne tvrdnje da je izbore izgubio zbog masovne krađe glasova. Objavio je novu kandidaturu na predsedničkim izborima 2024.

XS
SM
MD
LG