Linkovi

Zašto je republikancima u trci za predsednika važan vašar u Ajovi


Vašar u Ajovi
Vašar u Ajovi

Više od milion ljudi posećuje svake godine vašar u Ajovi, koji traje 11 dana u avgustu.

Rik Stjuart iz Ajove ove godine nije došao samo zbog živine, da proba neku novu hranu, ili da vidi kravu napravljenu od putera. Došao je da obavi građansku dužnost.

"Imamo šansu da tu sretnemo sve kandiate za predsednika", kaže Stjuart za Glas Amerike. "A ja osećam da je to moja lična obaveza kao stanovnika Ajove, da odradim domaći zadatak, jer se ostatak zemlje oslanja na to da mi izaberemo pametno na kokusima u januaru - i ja to shvaram vrlo ozbiljno".

Samo nekoliko nedelja pred prvu debaru unutar Republikanske stranke, kandidati su došli na vašar u Ajovi da se sretnu sa biračima. Ajova je država koja će prva glasati o tome ko treba da bude republikanski kandidat 2024. Kandidat demorkata biće verovatno aktuelni predsednik Džo Bajden, pošto su mu stranački protivkandidati samo formalni.

"Da budem iskrena, podržavam Trampa. Ali, želim da čujem i ostale", kaže Silija Krisvel, gledateljka političke debate koju organizuje list Demojn redžister.

Takve debate su prilika za kandidate poput gradonačelnika Majamija Frensisa Suareza ili biznismena Perija Džonsona - koji su daleko iza Trampa u anketama - da se predstave biračima.

Tramp je Ajovu posećivao ređe od ostalih, i mimo vašara.

"Želeo bih da pobedi i završi što je započeo", kaže Robert Hend koji je na vašar došao iz Nju Džerzija kako bi osetio političku atmosferu. On i dalje podržava Trampa, uprkos pravnim problemima bivšeg predsednika.
Teri Ramf iz Indijane kaže da mu se jako dopadalo to što je Tramp uradio za četiri godine mandata. Ali, sada mu traži alternativu.
"Ako dođemo do generalnih izbora, poređenje sa Bajdenom u smislu godina, nije dobro. Plus, nosi sa sobom teret. Ne želim da imamo nerede na ulicama još četiri godine"
Rik Stjuart smatra da republikanci imaju jak tim i ističe da se nada da neće ponovo gledati duel Tramp-Bajden.
Harizma i autentičnost kandidata važni faktori na izborima u SAD
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00

Tim Hejgl, profesor političkih nauka sa Univerziteta u Ajovi, kaže da Stjuartovo glediše dele mnogi republikanski glasači, ali i dalje u nedovoljnom broju da poremete redosled kandidata.

On ističe da je za kandidate koji žele da pobede Trampa u unutarstranačkoj trci, kao što je Ron Desantis, važno da dobro prođu u Ajovi.

"Desantis mora da ostvari dobar rezultat u Ajovi, ili da bude makar da ima jako drugo mesto, kako bi uspešno išao napred. Ako Tramp pobedi, pogotovo sa velikom prednošću u Ajovi, onda se može pretpostaviti da će dobiti i nomimaciju".

Rik Stjuart zaključuje da svaki republikanski kandidat može da pobedi Bajdena.

"Ali, neću da se opredeljujem dok ih sve ne vidim".

Vašar u Ajovi traje do 20. avgusta. Prva republikanska debata biće održana 23. avgusta u Milvokiju, Viskonsinu, a prvo glasanje na kokusima u Ajovi biće 15. januara.

XS
SM
MD
LG