Linkovi

Ko je osumnjičeni za slanje eksplozivnih paketa Trampovim kritičarima?


Cezar Sajok, uhapšen zbog slanja paketa sa bombama

Policija je uhapsila osumnjičenog za slanje paketa sa eksplozivom na adrese visokih demokratskih funkcionera i televizije CNN. Reč je o 56-godišnjem Cezaru Sajoku, registrovanom republikancu iz Aventure sa Floride, koji već ima dosije.

Sekretar za pravosuđe Džef Sešns je rekao da je Sajok optužen za pet federalnih krivičnih dela uključujući i nelegalno slanje eksplozivnih naprava poštom i pretnje državnim zvaničnicima. Sajoku preti kazna do 48 godina zatvora.

Sajok je od ranije poznat policiji i hapšen je više od 10 puta na Floridi, a 2002. je uhapšen zbog pretnje bombom.

Policija hapsi Cezara Sajoka
Policija hapsi Cezara Sajoka

Cezar Sajok je poštom poslao 13 paketa sa eksplozivom, a među primaocima su bili i Barak Obama, Hilari Klinton, visoki demokratski zvaničnici, televizija CNN, a svima je zajedničko to što su kritičari predsednika Donalda Trampa. Poslednji paketi otkriveni su u petak, a bili su namenjeni demokratsom senatoru Koriju Bukeru i bivšem šefu Nacionalne obaveštajne službe i sadašnjem analitičaru CNN-a Džejmsu Klaperu.

Zvaničnici kažu da je Cezar Sajok živeo u belom kombiju čiji su prozori bili oblepljeni slikama sa likom Donalda Trampa, američkim zastavama, dok su lica demokrata na slikama bila precrtana crvenim krstovima.

Beli kombi Cezara Sajoka na Floridi
Beli kombi Cezara Sajoka na Floridi

Sajok je na društvenim mrežama često napadao političke protivnike presdsednika Donalda Trampa. Prvi put se registrovao za glasanje 2016. kao republikanac. Video snimci koje je kačio na svoje profile pokazuju da je učestvovao na Trampovim mitinzima.

Njegov prijatelj Džastin Hamberger rekao je za Glas Amerike da je "svaki razgovor sa Sajokom morao da se završi u politici". Hamberger kaže da je Sajokov politički stav "protrampovski", ali da do sada nije uviđao nikakve nasilne tendencije.

Podaci pokazuju da Sajok ima istoriju finansijskih problema i da je proglasio bankrot 2012. Izveštaj iz suda pokazuje da je u tom momentu Sajok živeo sa majkom i da nije posedovao nameštaj.

Policija odnosi kombi Cezara Sajoka
Policija odnosi kombi Cezara Sajoka

"Bombe nisu bile lažne"

Direktor FBI-a Kristofer Vrej rekao je da je svaki paket sadržao PVC cev, mali sat i potencijalno eksplozivni materijal.

"Nije reč o lažnim bombama", rekao je Vrej i istakao da nijedna od njih nije eksplodirala. Vrej kaže da paketa sa bombama ima još, a da je Cezar Sajok otkriven tako što je na jednom od paketa otkriven njegov DNK - što sada pomaže u otkrivanju drugih paketa.

Direktor FBI-a Kristofer Vrej i sekretar za pravosuđe Džef Sešns na konferenciji za novinare
Direktor FBI-a Kristofer Vrej i sekretar za pravosuđe Džef Sešns na konferenciji za novinare

Predsednik Donald Tramp kaže da je obavešten o privođenju osumnjičenog i najavljuje da će biti procesuiran u skladu sa zakonom. Pozvao je Amerikance da se ujedine.

"Ne smemo dozvoliti da se političko nasilje ukoreni u Americi", rekao je Tramp u Beloj kući.

Kasnije je govorio na predizbornom mitingu u Šarolotu, Severnoj Karolini i ponovo optužio medije za podele u zemlji.

"Vidimo da mediji u poslednje vreme koriste zločine jednog čoveka kako bi pridobili političke poene protiv mene i republikanaca", kaže Tramp i ističe da "konstantno nefer izveštavanje medija, neprijateljstvo i negativni napadi služe tome da podele ljude"

Tramp je ranije na Tviteru konstatovao da istraga o "toj stvari sa bombom" odvlači pažnju od predstojećih kongresnih izbora.

Prvi paket sa eksplozivom bio je poslat američkom milijarderu i finansijeru demokrata Džordžu Sorošu još u ponedeljak.

Sve eksplozivne naprave se sada istražuju u laboratoriji FBI-a u Kvantiku u Virdžiniji.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG