Linkovi

I bombe i pozivi na mir u završnici kampanje za kongresne izbore


Biračko mesto u Njujorku (arhivska fotografija)

Bombe poslate poštom visokim demokratskim funkcionerima unele su dodatni strah i nesigurnost u kampanji za kongresne izbore koji će biti održani za manje od dve nedelje. I fokus je ponovo na oštroj političkoj retorici koja već dugo oblikuje podele u društvu, iako obe partije pozivaju na smirivanje strasti.

Na mitingu u Viskonsinu, predsednik Donald Tramp pozvao je na mir. Ali potom se obrušio na medije na Tviteru, iako je ranije pozvao na smirivanje političke retorike sa obe strane.

Akteri u političkoj areni moraju da prestanu da tretiraju protivnike kao da su nemoralni. Moramo to da učinimo”.

Donald Tramp na mitingu u Viskonsinu
Donald Tramp na mitingu u Viskonsinu

Demokrate su odmah uzvratile optužbom da je Tramp, napadima na političke protivnike, ključni igrač u podizanju tenzija.

Ovo su bolni momenti za našu zemlju. Ljudi osećaju mržnju u vazduhu, a ovakvi incidenti samo pogoršavaju i bol i strah”, kaže gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio.

Trampov nastup prema demokratama u kampanji za kongresne izbore je agresivan.

“Demokratska stranka je postala isuviše ekstremna da bi joj se poverila vlast. Radikalna politika je opasna i za vašu porodicu i za vašu zemlju”, rekao je predsednik Tramp na mitingu u Montani.

Pre paketa sa bombama, Tramp je bio fokusiran na imigraciju, odnosno karavan migranata iz Centralne Amerike koji se kreće kroz Meksiko. Demokrate nastavljaju da motivišu birače da izađu i glasaju, u čemu im pomaže i bivši predsednik Barak Obama.

“Ulog je veliki. Ako ostanete kod kuće i ne glasate, ako u to ne ubedite svoje prijatelje, komšije i porodicu – posledice po našu zemlju i našu demokratiju će biti veoma ozbiljne”.

Obe strane su fokusirane na motivisanje birača u poslednjim danima kampanje, kaže analitičar Dejvid Barker.

“Obema stranama je potrebna velika izlaznost na dan izbora. Tradicionalno, to je važnije za demokrate jer republikanci redovnije izlaze na izbore, šta god da se desi”.

Demokrate veruju u dobar rezultat 6. novembra, kaže demokratski strateg Džim Kesler.

Demokratski talas stiže. Pitanje je samo koliki će biti? Verujem da demokrate mogu da osvoje Predstavnički dom Kongresa, mada ne verujem da će uspeti i Senat”.

Ostaje da se vidi kakav će uticaj pitanje bezbednosti i imigracije imati na kraju kampanje, što je klasično oktobarsko iznenađenje koje bi moglo da odluči koja stranka će u naredne dve godine kontrolisati Kongres.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG