Linkovi

Rašida Tlaib neće putovati u Izrael


Rašida Tlaib, članica američkog Kongresa

Rašida Tlaib, predstavnica Demokratske stranke u američkom Kongresu neće putovati na Zapadnu obalu – odluka je koju je donela nekoliko sati pošto joj je izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo posetu tokom koje je trebalo da obiđe članove svoje porodice na tom području.

„Uništilo bi deo mene. Odlučila sam da bi poseta mojoj baki u ovim okolnostima represije bila protivna svemu onome u šta verujem: borbi protiv rasizma, represije i nepravde“, objavila je Tlaib na društvenoj mreži Tviter.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Izraela saopštilo je prethodno da je odobrilo zahtev Rašide Tlaib, članice američkog Kongresa iz Demokratske stranke, za obilazak Zapadne obale koju Izrael drži pod kontrolom.

Ministarstvo je objavilo dokument za koji navodi da je molba predstavnice demokrata u Kongresu u kojoj se navodi da je Rašida Tlaib zatražila da poseti rodbinu, uključujući i 90-godišnju baku.

U pismo je ukazano da bi to bila poslednja prilika da vidi baku, kao i da će poštovati bilo kakva ograničenja i, kako je ukazano, promovisati bojkote tokom posete.

Tlaib i Ilhan Omar, još jedna od predstavnica demokrata u Kongresu, u četvrtak nisu dobile odobrenje izraelskih vlasti za posetu Jerusalimu i Zapadnoj obali. Obe predstavnice demokrata u Kongresu u javnosti su poznate kao oštre ktiričarke izraelske politike.

Odluku o zabrani izraelske vlasti donele su pošto je predsednik Sjedinjenih Država Donald Trump u četvrtak objavio na društvenoj mreži Tviter da bi odobrenje posete osobama koje su kritične prema njemu i izraelskoj politici prema Palestincima – pokazala slabost.

Premijer Benjamin Netanijahu je u četvrtak izjavio da predstavnicama u Kongresu neće dozvoliti da posete Izrael, ali da će, ako Tlaib podnese zahtev da poseti porodicu i ako je reč o humanitarnom pitanju, Izrael to razmotriti sve dok se ona drži obećanja da neće govoriti protiv Izraela.

Izrael je 1967. zauzeo Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalim tokom sukoba u ratu na Bliskom istoku. Palestinci od tada nastoje da na tom području uspostavite svoju nezavisnu državu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG