Linkovi

Tilerson: Imamo direktan kanal komunikacije s Pjongjangom


Američki državni sekretar Reks Tilerson i predsednik Kine Ši Đinping tokom današnjeg razgovora
Američki državni sekretar Reks Tilerson i predsednik Kine Ši Đinping tokom današnjeg razgovora

SAD otvorile su direktan kanal komunikacije sa Severnom Korejom i pokušavaju da saznaju da li je režim Kim Džong Una zaintersovan za razgovore o odricanju od svog nuklearnog programa, izjavio je američki državni sekretar Reks Tilerson, koji boravi u poseti Pekingu, tražeći od Kine da sarađuje u kampanji "maksimalnog pritiska" na Demokratsku Narodnu Republiku Koreju.

"Istražujemo, tako da ostanite uz nas", rekao je Tilerson novinarima posle razgovora sa kineskim zvaničnicima. "Mi pitamo. Imamo linije komunikacije sa Pjongjangom. Nismo u mraku. Imamo dva, tri otvorena kanala sa Pjongjangom".

Usled pojačanih tenzija na Korejskom poluostrvu, Tilerson se sastao sa predsednikom Kine Ši Đinpingom, kako bi razgovarali o severnokorejskom nuklearnom programu, a među temema su takođe trebalo da budu trgovina i pripreme za prvu posetu američkog predsednika Donalda Trampa Kini, u novcembru.

Ranije danas, Tilerson se sastao sa najvišim kineskim diplomatama, ministrom spoljnih poslova Vang Jiem i njegovim prethodnikom, sada članom uticajnog Državnog saveta Jang Điječijem.

XS
SM
MD
LG