Linkovi

Tilerson traži od Kine "saradnju" u vršenju pritiska na Pjongjang


Američki državni sekretar Reks Tilerson

Američki državni sekretar Reks Tilerson krenuo je u četvrtak u drugu posetu Kini, kako bi zatražio od Pekinga da sarađuje u kampanji vršenja “maksimalnog pritiska” na Severnu Koreju zbog njenih nuklearnih provokacija. Sve to, naravno, dok su u toku pojačane tenzije na Korejskom poluostrvu. Iz Stejt departmenta izveštava novinarka Glasa Amerike Najki Čing.

Zaoštrena retorika na relaciji između Vašingtona i Pjongjanga samo dodatno doprinosi ionako pesimističnoj prognozi o mogućnosti denuklearizacija Korejskog poluostrva na miran način.

Ipak, diplomatija je i dalje primarna opcija. Američki državni sekretar Reks Tilerson traži od Kine da sarađuje u obuzdavanju nuklearnih provokacija Severne Koreje i priprema teren za prvu posetu predsednika Trampa Kini, planiranu za novembar.

“Pripremamo se za važnu posetu predsednika Trampa, razgovaraćemo o dnevnom redu te posete, a onda i o mnoštvu drugih važnih tema, među kojima je naravno i Severna Koreja“.

Kina je glavni trgovinski partner Severne Koreje. Vašington smatra da je pomoć Pekinga ključna da bi se Pjongjang sprečio da dođe do prihoda.

Uvodimo sankcije raznim subjektima u Kini, u drugim zemljama. Svi ti entiteti, obeleženi su jer je cilj da se utiče na severnokorejsku privredu, severnokorejske subjekte, njihovu nezakonitu proliferaciju, i sasvim sigurno to je imalo uticaja na lakoću s kojom uspevaju da obave transakcije. Njihova sposobnost da zarade novac se smanjila, a to onda povećava pritisak na režim”, navodi Suzan Torton, vršilac dužnosti pomoćnika Državnog sekretara za Istočnu Aziju i Pacifik.

Međutim, Daglas Pal, bivši zvaničnik Reganove i Bušove administracije i stručnjak za Aziju, kaže da Kina ima ograničen uticaj na Severnu Koreju

“Sever prilično okleva u prihvatanju instrukcija od Kine. Iskoristiće sve što može da dobije od Kine, ali ne traži političke savete. Zato ćemo i mi i Južna Koreja ovaj problem morati da rešavamo direktno sa Severnom Korejom”.

Ministar spoljnih poslova Južne Koreje, Kang Kjung-va rekao je ranije ove nedelje u Vašingtonu, da iako vreme ističe i dalje postoji prostor za diplomatiju. Pre Tilersona, u Kini je boravio američki sekretar za ekonomiju Vilbur Ros, koji je poručio da Kina mora da obezbedi pošten i recipročan tretman američkim kompanijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG