Linkovi

Tramp: SAD "potpuno spremne" za vojnu opciju protiv Pjongjanga


Predsednik Donald Tramp izjavio je da su SAD potpuno spremne za vojnu opciju protiv Severne Koreje, dok je njegova administracija uvela nove sankcije nekim severnokorejskim bankama i pojedincima zbog nuklearnih i raketnih aktivnosti Pjongjanga.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa španskim premijerom Marianom Rahojem u Beloj kući, Tramp je izjavio da se Severnoj Koreji više ne sme dozvoliti da "preti celom svetu nezamislivim gubitkom života."

Američki predsednik zahvalio se zemljama kao što su Španija i Kina zbog preduzimanja koraka ka izolaciji severnokorejskog režima.

"Sve zemlje moraju da sada reaguju kako bi se obezbedila kompletna denuklearizacija tog režima", izjavio je Tramp u ružičnjaku Bele kuće.

U utorak, njegova administracija uvela je sankcije osam severnokorejskih banaka i 26 direktora banaka, u jeku eskalacije tenzija sa Severnom Korejom zbog njenog nuklearnog programa.

General Džo Danford, načelnik združenog generalštaba američkih oružanih snaga Džo Danford danas je, svedočeći pred senatskim odborom za oružane snage ocenio da Severna Koreja trenutno predstavlja najveću pretnju Sjedinjenim Državama zbog hitne potrebe da se reaguje na ozbiljnu opasnost njenog ubrzanog razvoja balističkih projektila i nuklearnog programa.

Matis: Želimo mirno rešenje

Američki sekretar za odbranu Džejms Matis naglasio je da SAD žele mirno rešenje eskalacije tenzija u odnosima sa Severnom Korejom, uprkos tvrdnjama Pjongjanga da je jučerašnja poruka na Tviteru američkog predsednika Donalda Trampa jednaka objavljivanju rata.

Tokom posete Nju Delhiju, gde sa indijskim zvaničnicima razgovara o jačanju američko-indijskih veza, Matis je rekao da američko vojno prisustvo na Korejskom poluostrvu, pored toga što odvraća pretnju Severne Koreje, takođe služi kao podrška diplomatskim naporima da se konflikt reši mirno.

"A to je naš cilj, da se ovo reši diplomatski, a verujem da je i predsednik Tramnp to jasno stavio do znanja", rekao je Matis posle sastanka sa indijskim kolegom. Tramp je juče na Tviteru poručio da režim severnokorejskog lidera Kim Džong Una "neće postojati još dugo", ukoliko Sever sprovede u delo jednu od svojih nedavnih pretnji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG