Linkovi

Teroristički napad u Ankari, poginulo najmanje 86!


Tela žrtava prekirivena zastavama i plakatima posle eksplozije u Ankari, dok policija obezbeđuje mesto napada

Najsmrtonosniji napad u novijoj turskoj istoriji odigrao se u blizini glavnog ulaza železničke stanice u četvrti Ulus, u glavnom gradu Turske. Analitičari smatraju da iza napada stoje ili Islamska država ili turski nacionalisti, koji se protive Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK).

Najmanje 86 osoba je poginulo, dok je skoro 200 povređeno u dve eksplozije u Ankari, neposredno pred početak pro-kurdskog skupa, organizovanog u cilju promocije pomirenja između Turske i Kurdistanske radničke partije (PKK).

Najsmrtonosniji napad u novijoj turskoj istoriji odigrao se u blizini glavnog ulaza železničke stanice u četvrti Ulus, u glavnom gradu Turske, a pretpostavlja se da je namera bila da se izazove što veći broj žrtava među učesnicima skupa, koji su organizovale predstavnici radničkih i građanskih grupa.

Zvaničnici strahuju da bi tragičan bilans mogao da bude mnogo veći. Analitičari smatraju da iza napada najverovatnije stoje ili ekstremistička grupa koja sebe naziva Islamska država ili turski nacionalisti, koji se protive Kurdistanskoj radničkoj partiji (PKK).

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je eksplozije kao "gnusan napad na jedinstvo i mir u zemlji" i najavio da će otkazati sve svoje sastanke u naredna tri dana kako bi se usredsredio na bezbednosne izazove s kojima se Turska suočava.

Premijer Ahmet Davutoglu pozvao je na jedinstvo i akciju protiv terorizma i zatražio da se proglasi trodnevna žalost.

Eksplozije su definitivno pojačale tenzije u zemlji pred opšte izbore zakazane za 1. novembar.

XS
SM
MD
LG