Linkovi

Optuženi za rasistički napad u Teksasu osuđen na 90 doživotnih kazni


ARHIVA - Osuđeni za napad u prodavnici Volmart u Teksasu, patrik Krusijus u sudnici u Teksasu (Foto: Briana Sanchez/The El Paso Times via AP)
ARHIVA - Osuđeni za napad u prodavnici Volmart u Teksasu, patrik Krusijus u sudnici u Teksasu (Foto: Briana Sanchez/The El Paso Times via AP)

Bijeli supremacista, koji je 2019. godine ubio 23 osobe, a ranio 22, u prodavnici Volmart u Teksasu, osuđen je na 90 uzastopnih doživotnih kazni zatvora.

Patrik Krusijus (24) se ranije ove godine izjasnio da je kriv za gotovo 50 federalnih optužbi za zločin iz mržnje, nakon što je targetirao Latinose u masovnoj pucnjavi u El Pasu.

Krusijus se nije obraćao tokom sudskog ročišta i nije reagovao tokom izricanja kazne. Sudija federalnog okružnog suda preporučio je da Krisijus služi kaznu u maksimalno obezbijeđenom zatvoru u Koloradu.

Policija je saopštila da je Krusijus prešao više od 1.100 kilometara od svoje kuće blizu Dalasa da bi poluautomatskom puškom pucao u Latinose u radnji i van nje. Prije napada je na internetu objavio rasističke poruke u kojima je upozoravao na imigrantsku "invaziju" Teksasa.

Tokom godina poslije pucnjave, republikanci su migrante koji prelaze granicu SAD i Meksika nazivali "invazijom", odbacujući kritike da se tom retorikom podstiču anti-imigracioni stavovi i nasilje.

Krusijus je u februaru priznao krivicu, da bi izbjegao smrtnu kaznu. Međutim, tužioci u Teksasu najavili su da će tražiti smrtnu kaznu kada Krusijusu bude suđeno u državnom sudu. Početak tog suđenja još nije zakazan.

Dok je izvođen iz sudnice, član porodice jedne od žrtava vikao je na Krusijusa, kojeg je navao "kukavicom".

"Želim da umreš," rekla je Dženesis Dejvila, koja je imala 12 godina i bila je prisutna kada joj je ubijen fudbalski trener, dok je njen otac ranjen.

Advokat osuđenog je prije izricanja kazne sudiji rekao da razmišljanje njegovog klijenta nije povezano sa realnošću, te da je i sam bio zabrinut zbog svojih nasilnih misli, i da je u jednom trenutku tražio načine da se pozabavi svojim mentalnim zdravljem zbog čega je napustio i koledž.

Uoči izricanja kazne, pred federalnim sudom su svjedočile porodice žrtava. Direktno su se obraćali Krusijusu i opisivali kako su im životi poremećeni zbog tuge i bola. Neki su oprostili napadaču. Jedan čovjek držao je fotografiju ubijenog oca i od Krusijusa tražio da u nju gleda.

Među poginulima je i suprug Berte Benavides, Arturo, s kojim je u braku bila 34 godine.

"Ostavio si djecu bez roditelja, supružnike bez partnera, a i dalje nam trebaju", rekla je Berta u obraćanju Krusijusu, čija porodica nije bila u sudnici tokom izricanja kazne.

Napad u El Pasu bio je jedan od najsmrtonosnijih masovnih ubistava u Americi povezanih sa zločinima iz mržnje od 2006. godine, prema bazi podataka agencije Asošijeted pres, dnevnika USA tudej i Nortvestern univerziteta.

XS
SM
MD
LG