Linkovi

Teška nestašica benzina na Kubi zbog sankcija


Konjske kočije zamenjuju autobuse na ulicama Havane zbog nestašice bezina.
Konjske kočije zamenjuju autobuse na ulicama Havane zbog nestašice bezina.

Zbog pojačanih ekonomskih sankcija koje joj je uvela Trampova administracija, kao i smanjenog uvoza nafte iz Venecuele, na Kubi je sve teže doći do benzina. Ovo nije prva nestašica goriva koju je zemlja iskusila tokom skoro 60 godina komunizma, pa se Kubanci ponovo okreću starim načinima prevoza i poljoprivrede, gde se, umesto na benzin, oslanjaju na životinjsku snagu.

Nestašicom benzina na Kubi pogođeni su saobraćaj, industrija i poljoprivreda.

Konjske zaprege umesto autobusa na ulicama Havane
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Frustrirani putnici čekaju satima da se prevezu na posao ili pribegavaju nekim staromodnim metodama transporta.

“Stojimo ovde satima, i tek sad krećemo. Da nije bilo kočija, nigde ne bismo stigli”, žali se Ariolis Kintana, koja radi u državnoj upravi.

"Kubanci se snalaze, uprkos problemima. Treba nam solidarnost, važno je da pomažemo jedni drugima”, ističe saobraćajni inspektor Hulio Milian.

U gradu Pinar del Rio, 160 kilometara zapadno od Havane, u regionu gde se uzgaja duvan, konjske kočije i volovske zaprege koriste se da nadomeste nedostatak dizela I benzina.

"Kad nema resursa, i dalje moramo da sadimo i beremo duvan najbolje što možemo, jer zemlja je u teškoj situaciji i moramo da joj pomognemo.”

Konjske i volovske zaprege se tradicionalno koriste pored traktora u sektoru poljoprivrede, ali su zbog nestašice energenata takve arhaične metode sve češći prizor.

Jake američke sankcije blokiraju neke isporuke nafte Kubi, a zbog toga, kao I smanjenih isporuka iz Venecuele, došlo je do dugih redova na benzinskim pumpama i smanjenja broja vozila u javnom prevozu. Vlada je, privremeno zatvorila neke fabrike i firme, da bi smanjila potrošnju energije.

XS
SM
MD
LG