Linkovi

"Namerni napadi na osoblje SAD na Kubi"


Državni sekretar SAD Reks Tilerson na samitu NATO-a
Državni sekretar SAD Reks Tilerson na samitu NATO-a

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da su SAD ubeđene da su incidenti koji su ugrozili zdravlje američkih diplomata na Kubi bili “namerni napadi”.

Američki istražitelji veruju da su diplomate i ostalo osoblje u Havani verovatno napadnuti soničnim oružjem koje im je oštetilo sluh, izazvalo vrtoglavice, glavovolje i umor. Kuba je negirala te navode. Posle sastanka ministara zemalja članica NATO-a, Reks Tilerson je demantovao tvrdnje Havane da Amerika nije dostavila dovoljno informacija kubanskim istražiteljima i da neće objaviti informacije koje bi mogle da ugroze privatnost žrtava.

“Dali smo Kubancima neke informacije, uzimajući u obzir dve restrikcije – jedna je poštovanje privatnosti pojedinaca i njihovog zdravstvenog stanja, a druga je da ne dajemo korisne informacije onima koji su orkestrirali napade o tome koliko su bili efikasni. Kubancima smo rekli: “Na malom ostrvu imate sofisticirani bezbednosni aparat i verovatno znate ko je odgovoran za napad. Možete to da zaustavite. Jednostavno je”.

Posle incidenata, SAD su povukle određen broj niže rangiranih diplomata i njihovih porodica sa Kube i istovremeno proterale 15 Kubanaca iz ambasade u Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG