Linkovi

Hiljade na mitingu podrške Maduru u Karakasu


Provladini demonstranti drže transparent sa porukom "Trampu, odblokiraj Venecuelu", tokom protesta protiv sankcija SAD, u Venezueli, 7. avgusta 2019.
Provladini demonstranti drže transparent sa porukom "Trampu, odblokiraj Venecuelu", tokom protesta protiv sankcija SAD, u Venezueli, 7. avgusta 2019.

Hiljade ljudi marširalo je u sredu u Karakasu u mitingu podrške predsedniku Nikolasu Maduru, dva dana nakon što su Sjedinjene Države uvele do sada najoštrije sankcije Venecueli.

Predsednik nacionalne skupštine Diosdabo Kabelo, koji slovi za drugog najmoćnijeg lidera u zemlji, nazvao je poslednje sankcije "novom agresijom među mnogim ludilima genocida koji sprovode Sjedinjene Države".

Drugi su na mitingu u sredu optužili predsednika Donalda Trampa da čeka da "zgrabi" Venecuelu.

Izveštači u Karakasu javljaju da su okupljeni većinom bili vladini zaposlenici i pripadnici milicije.

Trampova administracija zabranila je svim kompanijama i pojedincima iz SAD da posluju sa Madurovom vladom, u sklopu pritisaka SAD koji za cilj imaju njegovo smenjivanje sa vlasti.

SAD su prve od više od 50 zemalja koje su priznale opozicionog lidera Huana Gvaida kao predsednika Venecuele.

Gvaido se proglasio za venecuelanskog lidera u Januaru, koristivši svoje ustavno pravo kao predsednik nacionalnog parlameta da proglasi Madurov reizbor prošle godine nelegitimnim zbog izborne prevare.

Rusija, Kina, Iran i Kuba su glavni podržavaoci Madura.

Gvaidov ustanak protiv Madura ranije ove godine izgubio je veći deo svoje energije, ali SAD su i dalje odlučne da vide odlazak Madura i poručuju da je vojna akcija i dalje na stolu.

Kolaps svetskih cena energenata, korupcija i neuspela socijalistička politika obogaljili su ekonomiju naftom bogate Venecuele. Česte su oskudice u osnovnom snabdevanju hranom i gorivom, a milioni Venecueljana pobegli su iz zemlje.

Maduro je odbio da razgovara o prevremenim izborima i upotrebio je nasilje protiv antivladinih demonstranata.

XS
SM
MD
LG