Linkovi

SAD: Crna Gora izručila još jednu učesnicu zavjere za pronevjeru kovid fondova


Ilustracija
Ilustracija

Tamara Dadjan iz Kalifornije, koja je zajedno sa jednim američkim bračnim parom prebjegla u Crnu Goru da bi izbjegla služenje duge zatvorske kazne, izručena je Sjedinjenim Državama nakon više od godinu dana u bjekstvu, saopšteno je u utorak iz američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Dadjan (43) je u ponedeljak veče stigla u Los Aneđeles nakon što su je izručile crnogorske vlasti, i kasnije u utorak bi trebalo da bude izvedena pred okružni sud.

"Crnogorska vlada, uključujući Ministarstvo pravde, pružili su značajnu pomoć u izručenju Dadjan Sjedinjenim Državama", ističe su u saopštenju.

Prema sudskim dokumentima, Dadjan je bila dio zavjere u Los Aneđelesu da se prevarom uzme više od 20 miliona dolara iz dva fonda za saniranje posljedica kovida - Program za zaštitu plata i Zajam za posljedice ekonomske katastrofe.

Dadjan je zajedno sa drugim učesnicima zavjere - među kojima su Ričard Ajvazijan i njegova supruga Marijeta Terabelijan, takođe izručeni iz Crne Gore - koristila desetine lažnih, ukradenih ili vještački napravljenih indentiteta, uključujući imena starijih i preminulih osoba i stranih studenata na razmjeni - koji se posle kraćih posjeta SAD nikada nisu vratili - da bi podnijeli lažne prijave za oko 150 zajmova iz kovid fondova.

U okviru lažnih prijava za kredite, Dadjan i ostali učesnici zavjere podnosili su falsifikovana dokumenta zajmodavcima i Upravi za mala preduzeća - među kojima su i lažna lična i poreska dokumenta, te platni spiskovi.

Novcem, koji su stekli prevarom, kupovali su luksuzne kuće u SAD, zlatnike, dijamante, nakit, luksuzne satove, tašne poznatih dizajnera, kriptovalutu, obveznice i Harli Dejvidson motocikl, navodi se u saopštenju sekretarijata za pravosuđe.

Takođe se podsjeća da je Dadjan u junu 2021. godine priznala krivicu za bankarsku prevaru, pranje novca i krađu identiteta. U decembru iste godine je osuđena na 10 godina i 10 mjeseci zatvora.

U januaru 2022. godine je pobjegla iz SAD-a, a američke vlasti su utvrdile da se nalazi u Crnoj Gori zajedno sa Ajvazijanom i Terabelijan koji su takođe pobjegli nakon što su osuđeni na 17 odnosno 6 godina zatvora. Crna Gora ih je izručila Americi u novembru 2022. godine.

Tamara Dadjan je imala lažni britanski pasoš pod imenom Isabela Angela Adamos, prenio je ranije Radio Slobodna Evropa (RSE).

Američki sekretar za pravosuđe je u maju 2021. godine uspostavio radnu grupu za procesuiranje slučajeva pronevjere sredstava iz kovid fondova koja, kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe, pobošljava napore da se istraže najodgovorniji domaći i strani kriminalni akteri i pomogne agencijama zaduženim za programe pomoći, da spriječe prevaru.

XS
SM
MD
LG