Linkovi

Američki bračni par pred sudom u SAD nakon izručenja iz Crne Gore


Saopštenje američkog Sekretarijata za pravosuđe (Foto: Screenshot)
Saopštenje američkog Sekretarijata za pravosuđe (Foto: Screenshot)

Crnogorske vlasti izručile su Americi bračni par iz Kalifornije koji je u SAD osuđen na dugu zatvorsku kaznu zbog prevare za uzimanje sredstava iz fondova za pomoć pogođenima pandemijom kovida 19.

Ričard Ajvazijan (44) i njegova supruga Marijeta Terabelijan (38), koji su pobjegli u Crnu Goru da bi izbjegli odsluženje kazne, su posle više od godinu dana bjekstva u četvrtak veče stigli u Los Anđeles. Tu bi u petak popodne po lokalnim vremenu trebalo da budu izvedeni pred sud, saopšteno je iz američkog Sekretarijata za pravosuđe.

Kancelarija tužioca za centralni okrug Kalifornije u saopštenju navodi da je crnogorska vlada - uključujući i Ministarstvo pravde - pružila značajnu pomoć u izručenju Ajvazijana i Terabelijan Sjedinjenim Državama.

Crnogorska Uprava policije u četvrtak je saopštila da je bračni bar uhapšen u Crnoj Gori u februaru, na osnovu međunarodne potjernica NCB Interpol-a Vašington.

„Oni su se nalazili na listi najtraženijih bjegunaca za kojima je tragao FBI“, istakli su iz policije, prenijela je crnogorska agencija MINA.

Američke vlasti su u saopštenju podsjetile da je federalna porota u junu 2021. godine proglasila Ajvazijana i Terabelijan krivim da su bili na čelu zavjere da prevarom uzmu više od 20 miliona dolara iz kovid fondova. Vjeruje se da je bračni par, dok je bio na slobodi uz kauciju, pobjegao 29. avgusta nakon što su skinuli nanogice.

U odsustvu, u novembru 2021. godine, osuđeni su na zatvorske kazne - Ajvazijan na 17 godina, a Terabelijan na 6. Američke vlasti kasnije su utvrdile da je par pobjegao u Crnu Goru.

Ajvazijan i Terabelijan su, prema navodima američkih vlasti, bili članovi mreže iz Los Anđelesa koja je zloupotrijebila dva kovid fonda - Program za zaštitu plata i Zajam za posljedice ekonomske katastrofe. Koristili su desetine lažnih, ukradenih ili vještački napravljenih indentiteta - uključujući imena starijih i preminulih osoba i stranih studenata na razmjeni, koji se posle kraćih posjeta SAD nikada nisu vratili - da bi podnijeli lažne prijave za oko 150 zajmova iz kovid fondova.

U okviru lažnih prijava za kredite, takođe su podnosili falsifikovana dokumenta zajmodavcima i Upravi za mala preduzeća - među kojima su i lažna lična i poreska dokumenta, te platni spiskovi.

Novcem, koji su stekli prevarom, kupovali su luksuzne kuće u SAD, dijamante, nakit, luksuzne satove, uvezeni namještaj, tašne poznatih dizajnera, odjeću i Harli Dejvidson motocikl, navodi se u saopštenju.

Prema navodima crnogorskih medija, Ajvazijan i Terabelijan su uhapšeni u Crnoj Gori krajem februara sa njegovom snahom Tamarom Dadjan (42) - koja je takođe osuđena u Americi kao dio iste mreže na gotovo 11 godina zatvora. Za isto krivično djelo je osuđeno još pet osoba.

Bjegunci su sletjeli u Tivat početkom septembra 2021. godine, a uz sebe su imali lažne meksičke pasoše pod imenima Roberto Niko De Leon (Ajvazijan) i Natali Rose Perez Garsija (Terabelijan), dok je Tamara Dadjan imala lažni britanski pasoš pod imenom Isabela Angela Adamos, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ajvazijan je osnovao firmu "Leon Enterprises" koja je bila registrovana u Porto Montenegru u Tivtu i koja mu je poslužila da u decembru dobije jednogodišnju boravišnu dozvolu, navodi RSE.

Američki sekretar za pravosuđe je u maju prošle godine uspostavio radnu grupu za procesuiranje slučajeva pronevjere sredstava iz kovid fondova koja, kako se navodi u saopštenju Sekretarijata za pravosuđe, pobošljava napore da se istraže najodgovorniji domaći i strani kriminalni akteri i pomogne agencijama zaduženim za programe pomoći, da spriječe prevaru.

XS
SM
MD
LG