Linkovi

Talibani ubili najmanje 140 avganistanskih vojnika


Fotografija koju je objavio Taliban, na kojoj se - kako tvrdi - nalaze bombaši samoubice, koji su napali vojnu bazu u Mazar-i-Šarifu

Prema poslednjim izveštajima, u samoubilačkom napadu Talibana na veliku vojnu bazu na severu Avganistana poginulo je najmanje 140 ljudi, uglavnom vojnika, što predstavlja najsmrtonosniji napad na avganistanske snage od 2001. godine.

Očevici navode da je grupa od 10 dobro naoružanih bombaša samoubica, koji su bili prerušeni u vladine vojnike i smešteni u dva vojna vozila, u petak upala u vojnu bazu Šahin, sedište 209. korpusa avganistanske narodne armije u Mazar-i-Šarifu, glavnom gradu pokrajine Balk.

Lokalne TV stanice preneleu su izjavu neimenovanog zvaničnika i regionalnih političara, koji tvrde da je najmanje 140 vojnika ubijeno, dok je najmanje 100 ranjeno.

Preživeli, koji se nalaze u gradskoj bolnici, smatraju da je bez "pomoći iznutra" bilo nemoguće da napadači uđu u središte dobor obezbeđene vojne baze, gde se nalazi džamija, koja je bila meta napada.

Portparol Talibana Zabihula Mudžahid brzo je preuzeo odgovornost za napad i dostavio novinarima fotografije navodnih bombaša. Mudžahid tvrdi da je opsada trajala deset sati i da je "ubijeno i ranjeno do 500 neprijateljskih vojnika, uključujući ključne oficire".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG