Linkovi

Avganistan: "majka svih bombi" ubila 36 pripadnika ID


Bomba GBU-43
Bomba GBU-43

SAD su u četvrtak bacile najveću ne-nuklearnu bombu iz svog arsenala na podzemne tunele Islamske države u Avganistanu. Bivši avganistanski predsednik Hamid Karzai kritikovao je Ameriku na Tviteru zbog jučerašnje upotrebe najmoćnije nenuklearne bombe. Avganistanski saopštili su da je u napadu poginulo 36 pripadnika Islamske države i da je uništena velika količina oružja.

Masivna bomba GBU-43 dobila je nadimak „majka svih bombi“. Vojni stručnjaci kažu da je napravljena tako da eksplodira iznad zemlje, sa zastrašujućom detonacijom. Ovo je prvi put da je upotrebljena na ratištu. Portparol Bele kuće Šon Spajser ocenio je da je bomba veliko, moćno oružje koje je iskorišćeno na pravom mestu.

Ciljali smo na sistem tunela i bunkera koje pripadnici Islamske države koriste kako bi se slobodno kretali, i lakše gađali američke i avganistanske vojne snage. Amerika borbu protiv Islamske države shvata veoma ozbiljno, a u cilju da ih pobedimo - moramo im onemogućiti prostor za delovanje, što smo i učinili. SAD su preduzele mere kako bi zaštitile civile i sprečile eventualnu kolateralnu štetu.“

Predsednik Donald Tramp pohvalio je operaciju.

Ponosni smo na našu vojsku, ovo je još jedan uspeh.”

Predsednik je upitan da li je odobrio napad.

Svi znaju tačno kako se desilo, tako da…Ja dajem ovlašćenje svojoj vojsci. Mi imamo najbolju vojsku na svetu i oni rade svoj posao, kao i obično. Zato su potpuno ovlašćeni da rade ono što rade.”

Portparol Stejt dipartmenta Mark Toner odbio je da komentariše da li je bacanje najmoćnije bombe u Avganistanu u stvari signal drugim zemljama.

Neću da govorim o temama za koje nisam nadležan i da pričam o vojnim stvarima NATO-a.”

Vojni stručnjaci kažu da je, s obrizom na to da je bomba prvi put upotrebljena, ključno pitanje da li je uspela da uništi samo pripadnike Islamske države ili ima i civilnih žrtava.

XS
SM
MD
LG