Linkovi

Avganistan: Napad džihadista ID u bolničkim mantilima


Uplakani Avganistanci posle napada na bolnicu u Kabulu, 8. mart 2017.

Naoružani pobunjenici obučeni u lekare izveli su napad na najveću vojnu bolnicu u prestonici Avganistana, Kabulu i ubili najmanje 30 ljudi, a ranili desetine drugih. Ministarstvo odbrane navodi da su avganistanske bezbednosne snage ubrzo posle napada opkolili taj objekat i da su posle nekoliko sati opsadnog stanja ubili sve napadače.

Očevici navode da je sve počelo napadom bombaša samoubice koji se kolima zaleteo u ulazna vrata Sardar Mohamed Daud Kan bolnice u centru Kabula, a da je zatim nekoliko napadača naoružanih automatskim oružjem, granatama i samoubilačkim pojasima uletelo u višespratnicu.

Napadači su ciljali u pacijente i medicinske radnike pre nego što su na mesto napada stigle avganistanske snage.

Pristalice terorističke grupe Islamska države preuzele su odgovornost za napad.

“Spremao sam se da uđem u operacionu salu gde me je čekalo nekoliko pacijenata kada sam čuo pucnjavu. Pomislio sam da moj kolega kuca na vrata. Kada sam otvorio vrata video samo bombaša samoubicu, koji je bio obučen kao lekar. Zapucao je na mene, ali sam se sakrio ispod stepenica. Napadač je zatim počeo da puca na drugog kolegu odlazeći u drugom smeru”, opisao je lekar novinarima.

Većina žrtava su bolnički radnici.

Avganistanki predsednik Ašraf Gani i njegov najbliži saradnik Abdula Abdula oštro su osudili napad tokom govora povodom obeležavanja Dana žena, na samo nekoliko stotina metara od mesta napada, dodavši da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde.

Džihadisti Islamske države pojačali su dejstva u Avganistanu, ali su njihove baze u istočnim distriktima u poslednje vreme pod pritiskom avganistanskih bezbednosnih snaga, koji su uz američku podršku iz vazduha ubili stotine pobunjenika povezanih sa tom terorističkom grupom.

XS
SM
MD
LG