Linkovi

Srbija protiv Kosova u Interpolu - zaštita interesa ili pucanj sebi u nogu?


Generalna skupština Interpola biće održana 18-21. novembra u Dubajiu i Kosovo bi, prema najavama, trebalo da pokuša po drugi put da postane članica te međunarodne policijske porodice. Srbija se tome se oštro protivi, obe države intenzivno lobiraju za svoju stranu priče, a Glas Amerike potražio je odgovor koliko je sprečavanje Kosova da postane deo svetske policijske mreže zapravo u interesu Srbije.

Zahtev Kosova za članstvo uvršten je u nacrt provizorne agende Skupštine Interpola, ali to nije i garancija da će se države izjašnjavati o prijemu Prištine, jer konačan dnevni red skupštine, neposredno pred početak rada, treba da utvrdi Izvršni komitet, kojem predsedava Meng Hongvei iz Kine, koja ne priznaje kosovsku nezavisnost.

Ostalih 12 članova su iz Alžira, Koreje, Rusije, Kanade, Francuske, Belgije, Brazila, Amerike, Moldavije, Singapura, Južne Afrike i Nigerije, od kojih polovina ne priznaje nezavisnost Kosova.

Kosovo je želelo i prošle godine da uđe u Interpol, međutim neposredno pred zasedanje Generalne skupštine povuklo je zahtev, kada se uverilo da nema većinu. Na tom zasedanju je, međutim, u Interpol učlanjena Palestina, koja takođe nema rešeno pitanje svoje državnosti.

Srbija je u međuvremenu ponovo pokrenula diplomatsku ofanzivu protiv članstva Kosova, za koje, sa druge strane, lobira nekoliko svetskih sila i koje članstvo u Interpolu ubrajaju u prioritete svoje politike.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da formalno-pravno Kosovo ne bi moglo ni da konkuriše za članstvo u Interpolu, ali da su pritisci "moćnih zapadnih zemalja" veliki, tako da će se zahtev za njegovo članstvo naći na sledećoj sednici Generalne skupštine svetske policijske organizacije.

Stefanović je rekao da Kosovo već može da sarađuje sa Interpolom jer je "deo Srbije", a i kao protektorat ima pristup svim poternicama preko Kancelarije UNMIK-a.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Kosovo propasti na glasanju, uprkos tome što je izdvojilo milione evra kako bi postalo deo te međunarodne organizacije.

"Bez dogovora sa Beogradom, nema učlanjenja u bilo koje međunarodne organizacije. Oni će propasti na glasanju za Interpol, kao što su propali za Unesko", rekao je Dačić u intervjuu za beogradski Kurir i objasnio da protivljenje Srbije nije zato što "smo protiv Kosova, već zato što smo protiv jednostranih akata".

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, optužio je Vašington, u kontekstu pokušaja Kosova da se učlani u Interpol, da na Kosovu "gura stvari koje predstavljaju ozbiljan problem" za Srbiju.

Ako uđu u Interpol, videćete hiljade poternica za Srbima, rekao je Vučić.

Interes na sopstvenu štetu

Zoran Živković, nekadašnji ministar policije, a danas poslanik i lider opozicone Nove stranke, smatra da postoje dva moguća gledišta na pitanje članstva Kosova u Interpulu: Jedno je strogo formalno - da samo članice UN mogu da budu članice Interpola. "Tu ima smisla negodovati", kaže Živković za Glas Amerike.

Sa druge strane, u praktičnom smislu, Kosovo van Interpola znači da naše poternice koje su dobile pokroviteljstvo Interpola ne važe na Kosovu, tako da "mnogi ratni zločinci i kriminalci koje mi potražujemo kao država se slobodno šetaju po Kosovu, zato što je Kosovo van te organizacije". To je samo još jedan od razloga zbog kog pitanje Kosova mora hitno da bude rešeno, smatra on.

Marko Savković iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost, u izjavi za Glas Amerike kaže da akcija Srbije nije "pucanj u sopstvenu nogu", je postoji mnogo interesa, ali da će ipak loše uticati na interese Srbije.

VIDEO Marko savković o Kosovu u Interpolu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

"Jeste to državna politika, puno resursa je u nju uloženo, ali je pitanje da li je Kosovo, društvo na Kosovu, bezbdnije, da li je bezbednije za Srbiju i da li je bolje za građane ako Kosova postane član Interpola i ako sutra postane član UNESKO-a - mislim da da", rekao je Savković.

Da li se može pokazati da je zapravo loše po interese Srbije - mislim da da, kaže on i podseća da se slična paralalela može napraviti sa članstvom Kosova u UNESKO-u.

Interpol bilo podignuto na hiljade poternica, Zoran Živković podseća da su i predsednik Kosova Hašim Tači, i premijer Ramiš Haradinaj, pod "aktuelnim srpskim poternicama preko Interpola".

"Ako želi da bude dosledan, onda treba da uhapsi i jednog i drugog, čim ih vidi, a kamoli da sa njma priča i potpisuje nekakve sporazume", rekao je Zoran Živković za Glas Amerike.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG