Linkovi

SZO: Zaraza koronavirusom još nije dostigla nivo pandemije


Volonteri u zaštitnim odelima dezinfikuju želežničku stanicu u provinciji Hunan
Volonteri u zaštitnim odelima dezinfikuju želežničku stanicu u provinciji Hunan

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da novi koronavirus još nije dostigao nivo pandemije, uprkos tome što se proširio na brojne zemlje.

Direktorka za zarazne bolesti u SZO-u, Silvi Briand rekla je novinarima u Ženevi da je zaraza trenutno u fazi "epidemije sa višestrukim žarištima".

Od koronavirusa je do sada preminulo najmanje 420 osoba, uglavnom u Kini, dok je zaraženo više od 20 hiljada ljudi. Oko 150 slučajeva novog virusa zabeleženo je u još 23 države, a na Filipinima je preminula jedna osoba, što je prva žrtva van Kine.

Obolelih ima i na kruzerima. Više od tri hiljada putnika i članova posade na jednom kruzeru, usidrenom blizu japanske luke Jokohama, stavljeno je u karantin, nakon što je jedan od putnika bio pozitivan na koronavirus.

U međuvremenu, medicinski radnici u Hong Kongu štrajkuju već drugi dan, nakon što je koronavirus odneo prvu žrtvu na toj kineskoj teritoriji, 39-godišnjeg muškarca koji je već bio bolestan i nedavno je posetio Vuhan, žarište zaraze.

Hong Kong je zatvorio gotovo sve kopnene i pomorske granice sa ostatkom Kine, nakon što je više od dve hiljade zdravstvenih radnika u ponedeljak napustilo posao, zahtevajući potpuno zatvaranje graničnih prelaza.

Kineska teritorija Makao, poznata kao kockarska meka, najavila je da će zatvoriti sva kazina na dve nedelje da bi sprečila širenje zaraze.

U novoj studiji, koja je u ponedeljak objavljena u časopisu "Nature", eksperti iz Instituta za proučavanje virusa u Vuhanu naveli su da je novi virus 96 odsto genetski identičan sa onim koji je pronađen kod slepih miševa u kineskoj pokrajini Junan, a 80 odsto sličan SARS-u koji je odneo više od 800 života 2002. i 2003. godine.

Kineski zvaničnici još ne znaju kako je virus mogao da se prenese sa životinja na ljude, ali veruju da su pijace, na kojima se prodaju divlje i domaće životinje, možda tome doprinele.

Kineske vlasti pokušale su da zaustave širenje zaraze, zabranom kretanja u pojedinim regionima i produžavanjem praznika kako bi se sprečila velika okupljanja.

Peking istovremeno kritikuje veliki broj zemalja, među kojima su i Sjedinjene Države, koje ograničavaju ulazak putnika iz Kine.

Portparolka kineske vlade Hua Čunjing optužila je Ameriku da širi strah i da nije ponudila značajnu pomoć u rešavanju situacije.

Američki predsednik Donald Tramp ponudio je da u Kinu pošalje eksperte iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti, ali Peking još nije prihvatio tu ponudu.

Sjedinjene Države su u nedelju počele obavezni, dvonedeljni karantin za američke državljane koji su bili u pokrajini Hubei. Strancima, koji su posetili Kinu u poslednje dve nedelje, zabranjen je ulazak u SAD.

XS
SM
MD
LG