Linkovi

Misteriozna pretnja iz Kine - šta treba da znate o novom koronavirusu?


Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi se broj zaraženih mogao rapidno
povećati usled učestalih putovanja građana Kine – čija praznična sezona obeležavanja Lunarne Nove godine počinje u subotu.
Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi se broj zaraženih mogao rapidno povećati usled učestalih putovanja građana Kine – čija praznična sezona obeležavanja Lunarne Nove godine počinje u subotu.

Gradovi Vuhan i Huangang i njihovo milionsko stanovništvo nalaze se pod posebnim merama kineskih vlasti zbog širenja koronavirusa od koga je, prema najsvežijim potvrđenim podacima u Kini umrlo sedamnaest osoba, dok ih je obolelo 630.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi se broj zaraženih mogao rapidno
povećati usled učestalih putovanja građana Kine – čija praznična sezona obeležavanja Lunarne Nove godine počinje u subotu.

Stejt department upozorio je Amerikance da budu na oprezu u Kini, dok se na aerodromima širom sveta proveravaju putnici, koji stižu iz te zemlje. Uprkos širenju virusa, Svetska zdravstvena organizacija odlučila je da ne proglasi vanredno stanje na globalnom nivou, ali je saopštila da prati situaciju "iz minuta u minut".

Javni transport u Vuhanu, gradu od jedanaest miliona stanovnika, gotovo je u
potpunosti prekinut– dok je građanima predočeno da ga ne napuštaju. Ubrzo, slično obaveštenje izdato je i u Huangangu – gradu koji nastanjuje oko sedam miliona stanovnika.

Mnoštvo nepoznanica o virusu

Kako se novi virus širi unutar i izvan Kine, zdravstveni zvaničnici pokušavaju da ga zaustave, ali virus je toliko nov, da se o njemu ne zna mnogo. Glas Amerike je pokušao da pronađe odgovor na pitanje - šta treba da znate o koronavirusu?

Ljudi iz Kine prolaze provere na aerodromima, kako u svojoj zemlji, tako i u inostranstvu. Utvrđuje se da li imaju temperaturu i druge simptome novog virusa, koji napada respiratorni sistem.

Taj virus je koronavirus, koji nosi to ime zato što izgleda kao da se oko njega nalazi kruna.

Obična prehlada je primer bolesti koju izaziva koronavirus, ali taj virus izaziva i smrtonosne repiratorne bolesti.

SARS - težak akutni respiratorni sindrom prvi put je izazvao zarazu među ljudima 2002. godine. Potekao je od životinja na jednoj pijaci u Kini.

Onda, pre osam godina, pojavio se jedan drugi koronavirus - Bliskoistočni respiratorni virus - poznat i kao MERS.

"MERS je verovatno počeo od slepih miševa, ali sada napada kamile svuda po Bliskom istoku i širi se sa kamila na ljude. Za sve ove koronaviruse koji se pojavlčjuju, zajedničko je da imaju prelaznog domaćina, koji omogućava da virus pređe sa životinja na ljude", objašnjava Metju Frajman, stručnjak za koronaviruse na medicinskom fakultetu Univerziteta Merilend.

Najnoviji koronavirus povezuje sa pijacom u Vuhanu, gradu u kojem živi 11 miliona ljudi. Respiratorni virusi prenose se kroz vazduh, kašljanjem, kijanjem, dodirom zaražene površine, a zatrim pipanjem usta, nosa ili očiju. Frajman kaže da je lakše zaraziti se koronavirusom nego dobiti ebolu, koja se širi preko telesnih tečnosti.

Za sada, novi virus nije posebno usmeren na jednu grupu ljudi, ali godine svakako nisu prednost.

"Ukoliko ste stariji, imate 65 godina ili više, veće su šanse za komplikacije, ali nema starosnih dobi koje su lišene toga", kaže dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Od komplikacija mogući su upala pluća, bronhitis, otkazivanje bubrega, nagomilavanje vode u plućima i smrt.

"Ukoliko se dogodi da dobijete sekundarnu bakterijsku infekciju, mogu da vam prepišu antibiotik. Ukoliko imate problema sa disanjem i potrebna vam je poomoć, mogu da vas stave na respirator. Međutim, ne postoji dokazano, utvrđeno, efikasno lečenje novog koronavirusa", dodaje Fauči.

Naučnici širom sveta proučavaju ovaj virus.

"Ono što moramo da saznamo sledeće jeste odakle virus potiče. A onda, sledeći koraci su da se vidi kako se ovaj virus ponaša, kako izaziva bolest. Možemo li da razvijemo dijagnostiku kako bismo bolje znali kako se širi kroz zajednicu", dodaje profesor Frejman sa Univeziteta Merilend.

U međuvremenu, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuju često pranje ruku, kašljanje u unutrašnji deo lakta ili maramicu, a ukoliko sumnjate da imate virus - kontaktirajte lekara.

XS
SM
MD
LG