Linkovi

 CG: Zbog koronavirusa 800 radnika na autoputu ostaje u Kini


Konferencija za novinare Instituta za javno zdravlje ( Foto: rtcg.me)
Konferencija za novinare Instituta za javno zdravlje ( Foto: rtcg.me)

Osam radnika na autoputu Bar - Boljari, koji su u Crnu Goru doputovali iz Kine, pod mjerama su nadzora zbog koronavirusa, dok se oko 800 radnika na autoputu koji su trenutno u Kini neće vraćati u Crnu Goru bar do aprila, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša na konferenciji za medije u Podgorici.

“Osam kineskih radnika na autoputu koji su doputovali iz Kine su pod mjerama nadzora, a ostali se neće vraćati u Crnu Goru minimum do aprila”, rekao je direktor IJZ Crne Gore i dodao da je to dogovoreno sa kineskom kompanijom CRBC, glavnim izvodjačem radova na autoputu.

Mugoša je rekao da je većina radnika sa gradilišta autoputa iz pokrajine koja je u epicentru epidemije koronavirusa, kao i da u Crnoj Gori boravi 393 radnika iz Kine, dok ih je u toj zemlji skoro 800.

Iz Instituta su naveli da su, nakon obavještenja koje su dobili od nadležnih zdravstvenih službi iz Budve, izvršile epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine.

“Epidemiološkim istraživanjem utrvdjeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja”, saopštili su predstavnici Instituta.

On je naveo da je crnogorski zdravstveni sistem organizovao sve što domaće i medjunarodno zakonodavstvo propisuje u ovakvoj situaciji i “uspostavio sveobuhvatan odgovor na ovu situaciju”.

Ministar zdravlja Kenan Hrapović rekao je da se trenutna vjerovatnoća uvezenih slučajeva novog virusa smatra “izuzetno niskom”, ali da se ne može isključiti.

Ambasada Kine u Podgorici saopštila je da razumije da Crna Gora preduzima mjere kako bi spriječila novi koronavirus, izražavajući spremnost da jača komunikaciju i saradnju sa relevantnim organima u Crnoj Gori, te zajedno sa njima radi na prevenciji i kontroli novog virusa.

“Trenutno nema potrebe za panikom u crnogorskom društvu. Kina je pojačala mjere u borbi s novim koronavirusom”, saopšteno je iz kineske ambasade.

XS
SM
MD
LG