Linkovi

Suspendovana posmatračka misija u Siriji


Svetska organizacija je u Siriju poslala gotovo 300 nenaroužanih posmatrača kako bi nadzirali poštovanje prekida vatre

Posmatrači Ujedinjenih nacija su zbog eskalacije nasilja u Siriji do daljneg suspendovali misiju u toj zemlji.

Šef posmatračke misije, general major Robert Mud, je u obrazloženju odluke naveo povećanje nasilja u proteklih 10 dana, naglašavajući da će operacije biti nastavljene jedino kada on bude smatrao da je to moguće.

Svjetska organizacija je u Siriju poslala gotovo 300 nenaroužanih posmatrača kako bi nadzirali poštovanje primirja između sirijske vlade i opozicionih snaga. Prekid vatre međutim nikada nije ispoštovan i tim posmatrača je prije nekoliko dana napadnut, tokom posjete gradu al-Hafeh u Latakiji. Na novom amaterskom video snimku, koji je danas objavljen, vidi se novo nasilje, uključujući i oštre sukobe u predgrađu Damaska i pokrajini Homs.

Zvaničnici sirijske opozicije, koji su se sastali u Istanbulu, saopštili su da nisu iznenađeni suspenzijom, ali da još ne gube nadu. Takođe su istakli da je za uspostavljanje mira potrebno da Ujedinjene nacije promijene taktitku.

Bivši portparol snaga UN-a u Libanu, Timor Goskel, smatra da svjetska organizacija, urpkos najnovijem potezu, neće napustiti Siriju.
XS
SM
MD
LG