Linkovi

Nasilje u Siriji ne jenjava


Sirijski pobunjenici u akciji
Sirijski pobunjenici u akciji

Šef posmatračke misije UN u Siriji kaže da obe strane sprovode nasilje i zapretio povlačenjem posmatrača ako oni i dalje budu ugrožavani

Šef posmatračke misije Ujedinjenih nacija u Siriji, generalmajor Robert Mud, optužio je i pobunjenike i vladu za sprovođenje nasilja u Siriji. Istovremeno, Rusija se sve više opire pritisku zapadnih zemalja da uklone sa vlasti uzdrmanog predsednika Bašara al-Asada.

General Mud je rekao danas da su u proteklih deset dana „ obe strane namerno pojačavale borbe, sa gubicima na obe strane uz značajne rizike po naše posmatrače“. On je dodao da bi pojačavanje napada moglo da natera njegove nenaoružane snage da se povuku.

Sirijska vlada nastavila je i danas svoju ofanzivu na pobunjenička područja. O snažnim borbama izvešteno je iz čitave pokrajine Alepo i iz grada Homsa.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Britaniji, prenela je Glasu Amerike da su snage bezbednosti takođe granatirale i sukobljavale se sa pobunjenicima u Dumi i Damasku i da je u proteklih nekoliko dana poginulo na desetine ljudi.

U Moskvi, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov demantovao je da njegova vlada navodno razmatra planove za političku transformaciju u Siriji. Lavrov je rekao da se Rusija „ne meša u svrgavanja režima, ni putem odobravanja unilateralnih sankcija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, niti učešćem u bilo kakvim političkim zaverama“.

Predstavnica američkog Državnog sekretarijata Viktorija Nuland juče je nagovestila da Vašington i Moskva razgovaraju o strategiji u Siriji posle Asada.

U međuvremenu, organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč kaže da snage sirijske vlade primenjuju seksualno mučenje prema muškarcima, ženama i dečacima privođenim tokom 15-mesečnog ustanka protiv predsednika Bašara al-Asada.

Pomenuta organizacija, sa sedištem u Njujorku, objavila je saopštenje u kome se kaže da vojnici i pripadnici naoružanih milicija lojalnih vladi takođe seksualno zlostavljaju žene, pa čak i devijčice od 12 godina. Hjuman rajts voč zasniva svoj izveštaj na intervjuima sa bivšim zatvorenicima koji su opisivali kako su seksualno napastvovani ili su prisustvovali tim vrstama mučenja, uključujući silovanja, premlaćivanja i elektrošokove.

Grupa kaže da je dokumentovala više od 20 incidenata seksualnog napastvovanja između marta 2011. i marta 2012. godine, i da se većina odigrala u opozicionom uporištu Homsu. Ali u izveštaju se kaže da pun obim sekusalnog nasilja u zatvorima i van njih nije poznat.
XS
SM
MD
LG