Linkovi

Eskalacija nasilja u Siriji


Ruski šef diplomatije izrazio zabrinutost zbog situacije u toj zemlji, ali i ponovo odbacio mogućnost vojne intervencije

U najnovijem nasilju u Siirji poginulo je najmanje 25 osoba, dok Rusija ističe da se ne bi protivila odlasku sirijskog predsednika, pod određenim uslovima.

Predstavnici sirijske Opservatorije za ljudska prava kazali su Glasu Amerike da je najmanje 17 ljudi poginulo u južnom gradu Dara, koji su granatirale vladine snage. Takođe su naveli da je najmanje 8 osoba poginulo u sukobima provladinih i opozicionih snaga u drugim područjima poput Homsa.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je na današnjoj konferenciji u Moskvi izrazio duboku zabrinutost u pogledu situacije u Siriji, ali je ponovio da Rusija neće podržati ni jedan prijedlog Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija za korišćenje vojne sile protiv Damaska. Lavrov je dodao da bi Kremlj podržao odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, ukoliko bi to bio rezultat unutrašnjeg dijaloga, a ne pritiska međunarodne zajednice.

Međunarodni izaslanik Kofi Anan je tokom jučerašnjeg susreta sa državnom sekretarkom Hilari Klinton zatražio vršenje dodatnog pritiska na Siriju .Posmatrači svjetske organizacije danas su obišli predgrađa Damaska, kako bi procenili štetu nakon sinoćnih sukoba.
XS
SM
MD
LG