Linkovi

Anan i Klinton o nasilju u Siriji


Državna sekretarka Hilari Klinton i specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan u Stejt Departmentu 8. juna 2012.
Državna sekretarka Hilari Klinton i specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan u Stejt Departmentu 8. juna 2012.

Sirijski aktivisti kažu da je u nasilju širom zemlje danas ubijeno najmanje 17 ljudi.

Međunarodni izaslanik Kofi Anan se u medjuvremenu sastao u Vašingtonu sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i založio se za dodatni pritisak na sirijsku vladu.

Stojeći pored Hilari Klinton Anan je kratko rekao da će njih dvoje razgovarati o tome kako da pokrenu njegov zastali mirovni plan. „Svi iščekuju rešenje“, rekao je Anan. „Neki kažu da je plan možda mrtav. Da li je problem plan ili njegova primena? Ako je primena, kako onda da delujemo po tom pitanju?", rekao je izaslanik UN.

Plan o prekidu vatre koji je Anan dogovorio sa zaraćenim stranama nije odvratio sirijsku vladu od napada pa je u sukobima sa opozicionim pobunjenicima poginulo na stotine ljudi. Klinton je rekla da će ona i Anan pokušati da osmisle kako da „podstaknu veći odgovor“ sirijske vlade na Ananove predloge.

Nešto pre početka njihovog razgovora direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sedištem u Londonu, Rami Abdelrahman, rekao je u telefonskom razgovoru sa Glasom Amerike da su u eksploziji ispred jedne policijske stanice, u severozapadnom gradu Idlibu, poginuli dva pripadnika snaga bezbednosti i troje civila. U drugoj eksploziji koja je potresla jedno predgrađe Damaska ubijena su još dva pripadnika snaga bezbednosti.

Pomenuta organizacija kaže da su posle današnje molitve širom Sirije održavane demonstracije, uključujući gradove Alepo, Damask i Dara, u kome su poginula dva civila, jedan od njih pogođen snajperskim hicem.

Vladine snage granatirale su Homs dok je u teškim borbama u Latakiji poginulo dvoje ljudi. Ista aktivistička grupa kaže da je pogibija bilo i u Deir ezuru.

U Ženevi, Međunarodni komitet Crvenog krsta danas je saopštio da je humanitarna situacija u Siriji „krajnje napeta“. Predstavnik te humanitarne organizacije preneo je novinarima da je građanima Sirije sve teže da dođu do hrane i lekova.
XS
SM
MD
LG