Linkovi

Anan: Mirovni plan se ne sprovodi


Specijalni izaslanik UN i Arapske lige Kofi Anan

Medjunarodni pritisak na Siriju se pojačava posle izveštaja o novom masakru u toj zemlji.

Obraćajući se Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, specijalni izaslanik UN-a I Arapske lige Kofi Anan rekao je da medjunarodna zajednica mora da svoj odgovor na dešavanja u Siriji “podigne na novi nivo.” Anan je priznao da, više od mesec dana pošto su sirijska vlada I opozicione snage pristale na njegov plan o prekidu vatre, “taj plan se ne sprovodi.”

On je dodao da je vreme da se vidi “kakve još opcije postoje da bi se okončalo nasilje.” Hiljade Sirijaca poginule su u napadima i sukobima od kako je primirje stupilo na snagu, a prisustvo stotina posmatrača UN-a nije uspelo da obuzda nasilje.

U medjuvremenu, Obamina administracija ponovo je pozvala na promenu režima u Siriji. Govoreći u Istanbulu posle izveštaja o ubistvu 78 ljudi u masakru prethodnog dana, državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da je Asad “postao još brutalniji i dvoličniji” te da je kucnuo čas da medjunarodna zajednica napravi plan za Siriju posle Asadovog režima.

"Potrebno je da se medjunarodna zajednica ujedini iza plana koji je ostvariv, i veran onima u Siriji koji protestuju, demonstriraju, pate i umiru boreći se za svoja univerzalna ljudska prava”, poručila je Hilari Klinton.

Ona je dodala da je važno da se mirovnom planu izaslanika UN-a i Arapske lige, Kofija Anana, pruži “poslednja podrška” koju medjunarodna zajednica može da smogne, tako da bi drugi u Savetu bezbednosti bili u stanju da spoznaju da posle tog plana mora da usledi akcija.

Kofi Anan danas podnosi izveštaj o Siriji Savetu bezbednosti UN i Generalnoj skupštini, kada će izneti novi predlog o spasavanju njegovog, za sada neuspešnog, mirovnog plana za Siriju. Prema rečima diplomata, novim Ananovim planom bi se formirala “kontakt grupa” za Siriju u kojoj bi bilo pet stalnih članica Saveta bezbednosti, i ključni regionalni igrači koji imaju uticaja na Damask ili opoziciju, kao što su Saudijska Arabija, Katar, Turska i Iran. Ta grupa bi pokušala da napravi plan “političke tranzicije” koja bi dovela do odlaska predsednika Asada s vlasti i održavanja slobodnih izbora.

Intenzivne diplomatske aktivnosti usledile su pošto su sirijski aktivisti optužili provladinu miliciju i vojsku da su izvršile masakr u centralnoj provinciji Hama. Prema tvrdnjama aktivista, u sredu su ubijene desetine ljudi, uključujući žene i decu, u selu Mazrat al-Kubeir. Šef posmatračke misije UN Robert Mud naveo je da posmatrači koji pokušavaju da verifikuju te izveštaje nisu uspeli da pridju selu, jer su ih zaustavili punktovi sirijske armije kao i civili koji su ih upozoravali da nije bezbedno da udju u selo.
XS
SM
MD
LG