Linkovi

Vučić i Berbok o Ukrajini, evrointegracijama


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u Beogradu (Foto: Instagram / @buducnostsrbijeav)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u Beogradu (Foto: Instagram / @buducnostsrbijeav)

BEOGRAD - Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok sastala se u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sa kojim je razgovarala o sitauciji u Ukrajini, usklađivanju Srbije sa spoljnom poltikom EU, dijalogu Beograda i Prištine.

Nemačka šefica diplomatije poručila je da je potreban vidljiv napredak u dijalogu Beograda i Prištine, jer je mir neophodan, prenosi Fonet. Berbok je istakla kako je potrebno da se vlade Srbije i Kosova nađu posle izbora i preuzmu korake ka obavezujućem dogovoru.

Ona je istakla da se svi moraju suprotstaviti ugrožavanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH jer to može da destabilizuje region.

"U Nemačkoj dobro primećeno glasanje Srbije u UN"

Nemačka predstavnica je najviše govorila o ratu u Ukrajini, i istakla da ga nisu izabrale ni Srbija, ni Nemačka, već ruski predsednik Vladimir Putin i ocenila da je rat "besprizorna kampanja razaranja".

"Mir i sloboda su zajedničke vrednosti i onaj ko ih deli ne može stajati po strani i da se moraju naći zajednički stavovi u celoj međunarodnoj zajednici", poručila je Berbok.

Ona je istakla da je u Nemačkoj dobro primećeno glasanje Srbije u UN i da je cilj rezolucije bio da se osudi Putin i njegovi militantni pomagači, a ne ruski narod.

Srbija je glasala za rezoluciju Generalne skupštine UN u kojoj se osuđuje ruska agresija u Ukrajini i narušavanje teritorijalnog integriteta te zemlje, ali se ne pominju sankcije Rusiji.

Berbok je naglasila da ljudi na Balkanu znaju koliko je dragocen mir i da se moraju svi suprotstaviti mišljenju da se nasilno mogu menjati granice u Evropi.

Ona je istakla da Nemačka želi Srbiju u EU i da je zbog toga neophodna reforma u vladavini prava, kao i da će Nemačka posvetiri pažnju Zapadnom Balkanu i postavljanjem specijalnog izaslanika koji će biti njene "oči i uši".

Vučić: Nisam imao kontakte sa ruskim zvaničnicima

Upitana o distanciranju predsednika Srbije Aleksandra Vučića od ruskog predsednika Putina, Berbok je rekla da je Srbija, kao i druge članice EU i međunarodne zajednice, "našla jasan jezik kada je reč o napadačkom ratu Putina i da se jasnije od toga ne može osuditi rat".

Vičić je pitao "od čega" Srbija treba da se distancira i kakve veze Srbija ima sa sukobom u Ukrajini. On je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i da je poručila da je nedopustiv napad na suverenu zemlju.

"Nismo to radili jer nekoga volimo ili ne volimo, već jer su to norme međunarodnog javnog prava", rekao je Vučić i dodao da su neki promenili svoje izjave u odnosu na 1999. godinu.

Kako je istakao, od početka sukoba nije imao nikakve lične kontakte sa ruskim zvaničnicima.

On je ocenio da je Nemačka ključni politički partner Srbije i da dve zemlje imaju odlične ekonomske odnose. Kako je rekao, sa ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok razgovarao je o evropskom putu Srbije, i preneo da je Berbok istakla važnost reformi u oblasti vladavine prava.

Razgovarali su i o stanju u regionu i značaju očuvanja mira i stabilnosti, a Vučić je istakao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske unutar BiH.

Kada je reč o odnosima sa Prištinom, Vučić je rekao da je, i pored različitih pogleda, zaključak da dijalogom treba rešavati probleme.

XS
SM
MD
LG