Linkovi

More na libijsku obalu izbacilo tela 28 migranata


Migranti na prenatrpanom drvenom brodiću nedaleko od libijske obale, 26. novembra 2021.
Migranti na prenatrpanom drvenom brodiću nedaleko od libijske obale, 26. novembra 2021.

Tela 28 migranata izbacilo je more na zapadnu obalu Libije nakon što je njihov brod potonuo, saopštio je u nedelju bezbednosni zvaničnik, što je poslednja tragedija na najsmrtonosnijoj migrantskoj ruti na svetu.

"Timovi Libijskog Crvenog polumeseca pronašli su 28 tela mrtvih migranata i pronašli tri preživela na dva različita mesta na plažama Al-Alous, oko 90 kilometara od Tripolija", rekao je izvor.

"Poznatno stanje raspadanja tela ukazuje da se brodolom dogodio pre nekoliko dana", rekao je on, dodajući da bi broj žrtava moga da poraste u narednim satima.

Na fotografijama koje su objavili libijski mediji vide se tela poređani duž obale, a zatim stavljeni u vreće za leševe.

Libija, uništena decenijom sukoba i bezakonja, postala je ključna polazna tačka za afričke i azijske migrante koji očajnički pokušavaju da dođu do Evrope.

Migranti često trpe užasne uslove u Libiji pre nego što se ukrcaju na severu zemlje u pretrpane, često nebezbedne brodove koji često tonu ili upadaju u nevolje.

Najnovija tragedija dogodila se samo nekoliko dana nakon što je 160 migranata umrlo za nedelju dana u sličnim incidentima, čime je ukupan broj izgubljenih života ove godine dostigao 1.500, prema Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM).

IOM saopštava da je više od 30.000 migranata presretnuto u istom periodu i vraćeno u Libiju.

Evropska unija je blisko sarađivala sa libijskom obalskom stražom kako bi smanjila broj migranata koji pristižu na evropske obale.

Po povratku, mnogi se suočavaju sa daljim užasnim zlostavljanjima u pritvorskim centrima.

XS
SM
MD
LG