Linkovi

Šta je plavi Supermesec i kako nastaje?


"Plavi Mesec" na nebu iznad distrikta Kamrup u Indiji (Foto: Biju BORO / AFP)

Ljubitelje astronomije očekuje poslastica u sredu uveče: redak plavi Supermesec koji se neće videti više od jedne decenije.

Supermesec nastaje kada Mesec prođe kroz sopstveni perigej, ili tačku koja ga vodi najbliže Zemlji u njegovoj eliptičnoj orbiti. Zbog toga izgleda oko 14 procenata veće u poređenju sa onim kada je na najdaljoj tački, i nešto svetlije.

Ljudi širom sveta posmatrali Supermesec
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:16 0:00

Puni Meseci su definisani tačnim momentom kada su nasuprot Suncu, a večeras će se to dogoditi u 21:36 po istočnom vremenu 30. avgusta, prema podacima NASA.

Projekat virtuelnog teleskopa, čiji je domaćin italijanski astronom Đanluka Masi, biće domaćin Jutjub prenosa uživo koji počinje četvrtak ujutru po evropskom vremenu, dok se supermesec bude spuštao ispod obrisa Rima.

Uprkos opisu, on u stvari neće biti plav: izraz "plavi Mesec" jednostavno se odnosi na to kada vidimo pun mesec dva puta mesečno. To se dešava zato što su lunarni ciklusi malo kraći sa 29,5 dana od kalendarskih meseci, koji traju 30 ili 31 dan, pa je moguće da se jedan desi na početku meseca, a drugi na kraju.

Prethodni plavi Supermesec dogodio se u decembru 2009, a sledeći će doći u januaru i u martu 2037.

Poreklo engleskog izraza "jednom na plavom Mesecu", koji danas podrazumeva nešto što je veoma retko, seže stotinama godina unazad. U elizabetansko doba, izraz „on bi tvrdio da je Mesec bio plav“ koristio se za osobu koja iznosi neobične ili očigledno apsurdne tvrdnje.

Moguće je, međutim, da Mesec poprimi plavu nijansu u određenim okolnostima. Ovo se može desiti kao rezultat dima ili čestica prašine u atmosferi, kao što je to bio slučaj posle erupcije vulkana Krakatau u Indoneziji 1883.

Prašina posle te erupcije „pretvorila je zalaske sunca u zelenu, a Mesec u plavu boju širom sveta u većem delu dve godine“, prema magazinu Ski & Telescope. Noviji primer se možda dogodio nakon vatrene oluje Činčaga iz 1950-ih, ogromnog požara koji je progutao severne borealne šume Kanade.

Više plime

Planeta Saturn, samo nekoliko dana od najbližeg i najsjajnijeg približavanja Zemlji ove godine, takođe će se pojaviti u blizini Meseca.

Pun Mesec se izdiže iznad Posejdonovog hrama kod Rta Sunion u Grčkoj (Foto: REUTERS/Stelios Misinas)
Pun Mesec se izdiže iznad Posejdonovog hrama kod Rta Sunion u Grčkoj (Foto: REUTERS/Stelios Misinas)

Pun Mesec u sredu poklapa se sa hinduističkim festivalom "Raksha Bandhan" ili Rakhi, koji slavi vezu između braće i sestara. Tradicionalno je da sestre vežu rakiju - pamučnu narukvicu, oko zgloba svog brata, koji zauzvrat daju poklon.

Takođe pada u mesec Elul u hebrejskom kalendaru, koji predstavlja vreme traženja i davanja oproštaja drugima, kao pisanja pisama u kojima se na početku i kraju navode želje da primalac i ima dobru godinu.

"Kao i obično, ohrabruje se nošenje odgovarajuće slavljeničke nebeske odeće u čast punog Meseca. Čuvajte vaše braću i sestre, oslobodite se ljutnje i želimo vam dobru godinu!", navodi se u objavi NASA na društvenim mrežama.

Dok će plavi Supermesec doneti i spektakularne fotografije, njegova jača gravitacija takođe povećava plimu, što bi moglo da pogorša poplave od uragana Idalija dok se širi Floridom.

XS
SM
MD
LG